ВЛАДАНУ МАТИЈЕВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА “МЕША СЕЛИМОВИЋ”

11 март 2011

Награда „Меша Селимовић“ за најбољу књигу 2010. године уручена је, у уторак 15. марта на Великој сцени Народног позоришта, Владану Матијевићу за књигу „Врло мало светлости“ у издању „Агоре“.

Награду коју чине Повеља, рељефна плакета са ликом Меше Селимовића (рад ликовног уметника Слободана-Банета Савића) и 300.000 динара, уручио је Манојло Мањо Вукотић, директор и главни и одговорни уредник Компаније “Новости”.
О награђеном делу говорили су критичари др Драшко Ређеп и Милета Аћимовић Ивков, док су одломке из књиге казивали глумци Народног позоришта Бојана Стефановић и Небојша Кундачина.
Нови роман Владана Матијевића, “Врло мало светлости”, суров и духовит у исто време, стастоји се из три приче које прате животе и снове наоко различитих ликова – америчке историчарке уметности Хилари, бившег министра у Влади пре политичких промена у Београду Милутина Чабриновића званог Антрацит и апсолвента филозофије Ђорђа Истине – до јуче успешних, а сада поражених људи. Оно што их спаја јесу снови, али и чињеница да сви они живе у свету у коме су поремећене вредности и у којем не могу да се прилагоде, нити да опстану.
Кроз животне ангажмане ових јунака, неприлагођених и, на концу, поражених, испливава суптилна анализа краја 20. века, модерне уметности, политичких процеса, религије, света безнађа, света у којем је новац бива пресудном мером ствари.
Награду „Меша Селимовић“, на иницијативу Игњена Лакићевића и Драгана Богутовића, пре 23. године, установили су „Вечерње новости“ и Удружење издавача и књижара. Реч је о једној од најпрестижнијих књижевних награда, а додељује је Велики жири, састављен од најистакнутијих српских критичара, теоретичара, историчара и хроничара књижевности.
Ове године, у избору за најбољу књигу учествовало је 47 критичара из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Крушевца, Младеновца, Сомбора, Бања Луке, Новог Пазара...
М.Б.