УСПЕХ ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У РУМУНИЈИ

16 децембар 2014

Солисти опере и Оркестар Народног позоришта под управом Дејана Савића, са великим успехом су наступили протекле недеље у Румунији. Наши уметници су извели програм нумера из Пучинијевих опера, поводом јубилеја овог великог и значајног италијанског композитора, без чијих дела се данас не може замислити репертоар нити једне оперске куће на свету.
Концерт Опере Народног позоришта унапред је означен као најзначајнији догађај узорно организованог и програмски интересантног Међународног музичког фестивала "Крајова Музикале", који се у Крајови, главном граду румунске покрајине Олтенија, одржава већ 41. пут. Иако географски близу, до сада једва да је било учесника са наших простора на овоме цењеном Фестивалу, који је по трајању друга најстарија манифестације ове врсте у Румунији, са носиоцем Националном филхармонијом "Олтенија".
Уметници из Београда у потупуности су оправдали очекивања и извели програм на највишем уметничком нивоу пред пуном двораном Филхармоније. Првачки солистички ансамбл, предвођен изврсном, вокално расположеном и инспирисаном Сузаном Шуваковић - Савић, сопраном, у сарадњи са убедљивом Наташом Јовић - Тривић, мецосопраном, те сјајним тенорима Душаном Плазинићем и Јанком Синадиновићем, својим аријама и дуетима подигао је на ноге све посетиоце који ни после три биса нису напуштали своја седишта. Посебна признања на отвореној сцени заслужио је и од захвалне публике добио одличан Оркестар Народног позоришта, изводећи технички и музички захтевна Пучинијева популарна интермеца, беспрекорно сарађујући са солистима.
Српски уметници су на лицу места добили неколико понуда и позива за даље наступе код наших источних суседа, од којих треба посебно истаћи позив Државне опере "Елена Теодорини" из Крајове, који се односи на учешће на јубиларном 10. истоименом оперском фестивалу 2015. године, као и предлог да се концерт сличан овоме одржи у оквиру сезоне у трансилванском граду Бистрици, такође наредне године.