У ФОАЈЕУ ДРУГЕ ГАЛЕРИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА МИЛИЦЕ ЗАЈЦЕВ "ИГРА ШТО ЖИВОТ ЗНАЧИ"

25 фебруар 2013

Промоција треће књиге критичарке уметничке игре Милице Зајцев "Игра што живот значи", у издању Удружења балетских уметника Србије, одржана је у понедељак 25. фебруара у фоајеу Друге галерије.

Ова књига, објављена под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, у сарадњи са Народним позориштем у Београду, представља последње издање тротомног циклуса њених књига са истим насловом и садржи записе о значајним личностима београдског Балета које својом уметничком креативношћу дају изузетан допринос развоју уметничке игре у Србији.
На више од 100 страна, ауторка објављује личне исказе и написе о Аники Ани Радошевић, Милици Јовановић, Љиљани Дуловић Трши, Борису Радаку, Јанки Атанасовој, Мирјани Здравковић, Маји Ковачевић, Љиљани Хмели, Љиљани Шарановић, Милици Безмаревић, Зоји Беголи, Ани Павловић, Мили Драгичевић, Далији Иманић, Тамари Ивановић, Сањи Нинковић, Олги Олћан, Бојани Жегарац, Милану Русу, Александру Илићу, Дејану Коларову, Јовану Веселиновићу, Јовици Бегојеву и Милошу Марјану.
Иначе, у претходне две књиге Зајцев је непосредно интервјуисала балетске уметнике, а новина у раду на трећој књизи је што се комуникација са живим учесницима одвијала путем електронске поште,. Њихове исповести су пренете у облику који су они одабрали.
Пред бројном публиком, о књизи која је објављена поводом 50. година рада УБУС-а, осим аутоке, говорили су в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић, оснивач и главни уредник часописа "Orchestra" и балерина и кореограф Соња Лапатанов, председница УБУС-а у претходном сазиву на чију је иницијативу та књига и објављена.
Савић је захвалио ауторки књиге на истрајности да напише девет књига као балетски критичар и УБУС-у који има тако добру издавачку делатност.
- Ми из Опере увек завидимо вама из Балета јер имате јединство у крупним стратешким стварима. Још када сам први пут био управник Народног позоришта сусрео сам се са вашом непоколебљивом вољом, као јединствен корпус шест месеци сте штрајковали па сам одлучио да добијете одвојен сектор и то је била једна од мојих добрих одлука - казао је Савић.
Он је подсетио да балетски уметници једини имају књиге, највише захваљујући Милици Зајцев која је дала велики допринос балету, богатој архиви Народног позоришта, посебно трећом књигом "Игра што живот значи" у којој су сабране лепе мисли актуелних балетских првака који дубоко промишљају о својој уметности.
Лапатанов је оценила да је “ово велик и озбиљан посао за балетску уметност која се налази на маргини културних догађаја у нашој средини”.
- Као и свака књига из ове области, ово је капитално дело јер таквих штива нема у великом броју код нас а ни у свету - додала је она.
Миловановић је подсетила да Зајцев о уметничкој игри предано пише готово шест деценија, посвећено, професионално и са пуно такта, добронамерно чак и када критикује.
Она је указала да је ауторка одлучила да све оно што су уметници електронском поштом одговорили на њена питања, буде интегрално објављено у књизи.
- Њихове исповести, уз стручне оцене њиховог доприноса Балету Народног позоришта у Београду биће семе које ће сачувати од патине заборава и садашњу генерацију првакиња, првака, истакнутих солиста и њихов драгоцени удео у српској позоришној и балетској уметности- додала је Ивана Миловановић.
Зајцев је казала да су сви уметници "изненађујуће дирљиво, промишљено и зрело сачинили своје исповести, чинећи у великој мери књигу нашом заједничком".
М.Б.