Стриминг Нушићеве комедије „Ожалошћена породица“, у режији Јагоша Марковића, репризно на захтев публике, вечерас (30. јун) у 21,00 на YouTube каналу Народног позоришта у Београду

30 јун 2020

Поштована публико, на ваш захтев, вечерас (30. јун у 21,00) на YouTube каналу Народног позоришта у Београду, репризно емитујемо стриминг комедије Бранислава Нушића „Ожалошћена породица“, у режији Јагоша Марковића. ПОКРЕНИ

Нова поставка чувене комедије, премијерно је изведена 19. јануара 2018. године на Великој сцени, тачно на 80-ту годишњицу смрти нашег славног комедиографа.

Била је то пета инсценација овог свевременог комада у Народном позоришту у Београду, (где је и праизведен 28. новембра 1934. године), а који нас је још једном подсетио да су амбиције и тежње неких људи да се домогну наследства, новца и имања - вечне.

У жанровском смислу, „Ожалошћена породица“ је и комедија и трагедија, где су чињенице трагедија, док угао Нушићевог посматрања на те црне чињенице указује да је реч о комедији.

Упркос похлепи, грамзивости, саможивости, лицемерству... јунака ове приче, Марковић их, ипак, не осуђује, већ са одређеном дозом љубави и емпатије указује да и у њима, без обзира на све те девијантности, постоји зрно људскости, али и, понекад, одлика бескрајно шармантних створења.

Њихове карактере дочарали су Саша Торлаковић (Агатон Арсић), Радмила Живковић (Симка), Даница Максимовић (Сарка), Небојша Дугалић (Прока Пурић), Вања Ејдус (Гина), Александар Срећковић (Танасије Димитријевић), Нела Михаиловић (Вида), Слободан Бештић (др. Петровић, адвокат), Сузана Лукић (Даница) и Душан Матејић (Мића).

Редитељ Марковић потписао је и избор музике, а у ауторском тиму су и Молина Удовички Фотез (драматург), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Матија Вучићевић (сценограф), Мариа Марковић Милојев (костимограф) и Владимир Петричевић (дизајн звука).

На 35. „Нушићевим данима“ у Смедереву, одржаним у априлу 2018. године, освојена је Награда публике за најбољу представу, а два месеца касније, у оквиру петог Позоришног фестивала „Буцини дани“ у Александровцу, „Ожалошћеној породици“ припала је Награда „Милан Миња Обрадовић“ за најбољу продукцију позоришне представе, Саша Торлаковић је добио Гран при за најбоље глумачко остварење фестивала, а Вања Ејдус Награду за глумачку бравуру.

Снимак који можете да погледате вечерас настао је на 26 извођењу, одржаном 26. јануара ове године.

Више о представи „Ожалошћена породица“ можете да прочитате ОВДЕ