СТАЈАЋЕ ОВАЦИЈЕ ЗА „БЕЛУ КАФУ“ НА МЕЂУНАРОДНОМ ТЕАТАРСКОМ ФЕСТИВАЛУ У СКОПЉУ

6 јун 2015

Познати комад класика српске драматургије наишао је на одличан пријем публике у којој су, између осталих, били и драмски писац Дејан Дуковски, глумац и театролог Ристо Стефановски, редитељ Бранко Ставрев...
После нешто више од два сата веома надахнуте игре комплетног уметничког ансамбла који је, заиста, убедљиво извео овај захтевни и слојевити комад у пет чинова о судбини једне грађанске породице у Београду, у бурном и смутном периоду од 1941. до 1965. године, гледаоци су вишеминутним стајаћим овацијама поздравили Бранка Видаковића (Момчило Јабучило), Олгу Одановић (Мајка Јања), Павла Јеринића (Дели Јова), Вању Ејдус (Црква Ружица), Ненада Стојменовића (Срђа Злопоглеђа) и Наду Шаргин (Зора Шишарка).
Редитељ Нешковић, који је заједно са драматургом Молином Удовички Фотез урадио адаптацију овог текста написаног крајем осамдесетих година прошлог века, не бави се идеологијом комуниста, националиста, алузијама на распад Југославије из 90-их, већ систематском пропашћу породице, која је основна јединица грађе сваког друштва.
Веома позитивни утисци о овом комаду, који је недавно, 4. маја, премијерно изведен на Сцени „Раша Плаовић“, чули су се и на пријему који су домаћини уприличили непосредно после завршетка представе.
Том приликом, в.д. директора Драме Народног позоришта у Београду Жељко Хубач, разговаро је са управником МНТ-а Дејан Лилићем и директором Националне институције Турски театар Скопје Атилом Кличе.
У отвореном и срдачном разговору договорено је да се сарадња између тих позоришта интензивира током следеће сезоне.
Осим Народног позоришта у Београду, на фестивалу учествују и театри из Бугарске, Мађарске, Црне Горе, Турске, Грузије и Италије.
М.Б.