СОФОКЛОВА ТРАГЕДИЈА "АНТИГОНА" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА МАТИЧНОЈ СЦЕНИ

19 фебруар 2013

Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, премијерно је изведена на матичној сцени у уторак 19. фебруара.

Гледаоци су дугим аплаузом и узвицима "браво" поздравили комплетан ансамбл, који је у улози племените хероине Антигоне предводила Вања Ејдус. Лик окрутног владара Креонта тумачио је Драган Мићановић, а у подели су били и Вјера Мујовић (Исмена), Ђурђија Цветић (Хор), Михаило Јанкетић (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Александар Срећковић (Гласник), Слобода Мићаловић Ћетковић (Еуридика), Момчило Оташевић (Хемон)...
Марковић је и аутор сценографије, металне конструкције која, као и костими Бојане Никитовић, избегава смештање у одређени простор и време ове приче са универзалном поруком. У борби за град Тебу погинила су, на супротним странама, оба Антигонина брата. Нови владар Креонт забрањује да се "душманин" Полиник сахрани по верским обичајима, али она то ипак чини, знајући да је казна смрт, јер се руководи љубављу према брату и вишим законима, а не правилима моћника...
Марковићева поставка чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађена је у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности.
Представа је премијерно одиграна 30. децембра 2012. године у Југословенском драмском позоришту уместо у матичној згради, због штете проузроковане пожаром који се у ноћи између 2. и 3. децембра догодио на Великој сцени.
У међувремену, док се нису санирале последице ватрене стихије у Народном позоришту, 20. и 28. јануара, такође у ЈДП-у, на Великој сцени "Љуба Тадић", одигране су и две репризе.
М.Б.

Више о представи можете прочитати ОВДЕ