РЕВИЈА ПРЕДСТАВА "НУШИЋУ У ЧАСТ" ОД 5. ОКТОБРА ДО 3. НОВЕМБРА

23 септембар 2014

У знак сећања на чувеног српског књижевника, комедиографа, новинара и дипломату Бранислава Нушића, а поводом 150 година од његовог рођења (20. октобар 1864., / 8. октобар по јулијанском календару), у Народном позоришту у Београду биће одржана ревија представа „Нушићу у част".
У периоду од 5. октобра до 3. новембра, публика ће на обе сцене моћи да погледа више представа, насталих по његовим делима, са репертоара Националног театра и позоришта из Зрењанина, Шапца, Новог Сада, Сомбора, Крушевца, Зајечара и Суботице, док ће у Музеју Народног позоришта бити одржано неколико пригодних програма.
Ревија ће бити отворена у недељу 5. октобра (19,30) на Великој сцени комедијом "Госпођа министарка", у режији Јагоша Марковића који је насловну улогу поверио Радмили Живковић.
У овој представи, која ће бити на репертоару и 2. новембра, играју и Гојко Балетић (Сима Поповић), Олга Одановић (Дара), Марко Јањић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Андреја Маричић (Др Нинковић), Бранко Видаковић (Ујка Васа), Добрила Стојнић (Тетка Савка), Анђелка Миливојевић (Тетка Даца), Душко Премовић (Пера Калинић), Панта (Радован Миљанић), Бојана Бамбић (Соја), Бранко Јеринић (Теча Јаков), Дарко Томовић (Сава Мићић), Павле Јеринић (Пера Писар), Иван Николић (Бистро дете/ Жандар), Дејана Миладиновић (Анка), Милена Ђорђевић (Учитељица) и Никола Лазовић (Никарагуа).
Исте вечери, на Сцени "Раша Плаовић" (20,30), публика ће моћи да погледа представу "Народни посланик" у извођењу глумаца Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина, а дан касније, на истој сцени, гостоваће Шабачко позориште са "Ожалошћеном породицом".
Једну од најпопуларнијих Нушићевих комедија - "Госпођу министарку", 19. октобра (19,30) на Великој сцени, одиграће и глумачки ансамбл Српког народног позоришта из Новог Сада који ће, у улози Живке Поповић, предводити Лидија Стевановић.
Наредног дана, 20. октобра, на 150 годишњицу рођења славног српског комедиографа, на Сцени "Раша Плаовић" (20,30) биће премијерно изведена његова драма "Књига друга" (репризе 21. и 29. октобра) у режији Анђелке Николић која је улоге поверила Нели Михаиловић (Рајна Маретић Долска, првакиња драмска), Златији Ивановић (Ида Подградска, драмска субрета), Марији Бергам к.г. (Мира, почетница и ученица Рајнина), Срђану Карановићу к.г. (Љубавник), Гојку Балетићу (Господин Теодор), Бојану Кривокапићу (Драмски писац), Андреји Маричићу (Уредник „Комедије“), Данијели Угреновић (Критичарка ревије „Нови хоризонт“) и Предрагу Милетићу (Критичар журнала „Јутро“).
У среду 22. октобра, на истој сцени, Позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" гостоваће са представом "Кабаре Нушић" по мотивима Нушићевих дела.
Сутрадан, 23. октобра, у Музеју Народног позоришта, биће одржана промоција књиге Рашка В. Јовановића "Бранислав Ђ. Нушић - живот и дело", коју је објавио Службени гласник.
Комедија "Покојник", коју је Егон Савин поставио у београдском Народном позоришту 2009. године, биће на репертоару Велике сцене исте вечери у 19,30 часова.
У подели су Небојша Кундачина (Павле Марић), Дарко Томовић (Милан Новаковић), Предраг Ејдус (Спасоје Благојевић), Бранко Јеринић (Господин Ђурић), Бојан Кривокапић (Љубомир), Александар Ђурица (Анта), Љубомир Бандовић (Младен Ђаковић), Милош Ђорђевић (Миле), Борис Пинговић (Аљоша), Радован Миљанић (Адолф Шварц), Наташа Нинковић (Рина), Зоран Ћосић (Агент), Анђелка Ристић (Марија), Ивана Шћепановић (Софија) и Милан Шавија (Жандар).
У оквиру новог циклуса "Читалиште", у уторак 28. октобра (18,00), у Музеју Народног позоришта, глумац Националног театра Зоран Ћосић и његова супруга, обоиста Симфонијског оркестра РТС -а, Нина Ћосић дочараће говором и музиком, свет Нушићевих мало познатих ''Приповедака једнога каплара''.
У суботу 1. новембра, на Великој сцени, биће изведена представа "Доктор Нушић", по Нушићевој комедији "Др", у режији Кокана Младеновића и у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Крушевачког позоришта.
Ревија ће бити завршена два дана касније, у понедељак 3. новембра. У Музеју Народног позоришта, у 18,30 часова биће отворена изложба "Бранислав Нушић - управник Народног позоришта у Београду (1900-1902), коју су приредиле Мирјане Одавић и Јелице Стевановић.
Потом, на Великој сцени (19,30), ансамбл Драме Националног театра у Београду одиграће "Народног посланика" у режији Саше Габрића који је главне улоге поверио Борису Комненићу (Јеврем Прокић) и Радмили Живковић (његова жена Павка).
У овој комедији чија се радња дешава у времену када је и написана, 1883. години, играју и Калина Ковачевић (Даница, њихова кћи), Миленко Павлов (Спира, Јевремов пашеног), Олга Одановић (Спириница), Бранислав Томашевић (Ивковић, адвокат), Анастасиа Мандић (Госпа Марина, његова тетка), Димитрије Илић (Секулић, полицијски писар), Лепомир Ивковић (Јовица Јерковић), Предраг Милетић (Сима Сокић), Бранко Видаковић (Срета), Радован Миљанић (Младен, покућар Јевремов), Саша Кузмановић (Грађанин I), Иван Заблаћански (Жандар), Илија Павловић (Хармоникаш)...
Од 20,30 часова, на Сцени "Раша Плаовић", глумци Народног позоришта из Суботице извешће комедију "Мистер долар".
М.Б.

Промотивни спот "Нушићу у част - ревија представа у Народном позоришту" можете погледати ОВДЕ

Промотивни спот "Нушићу у част - преписка" можете погледати ОВДЕ

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 3. ОКТОБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

У знак сећања на чувеног српског књижевника, комедиографа, новинара и дипломату Бранислава Нушића, а поводом 150 година од његовог рођења у Народном позоришту у Београду биће одржана ревија представа "Нушићу у част".
У периоду од 5. октобра до 3. новембра, публика ће на обе сцене моћи да погледа више Нушићевих представа са репертоара како Националног театра тако и из позоришта из Зрењанина, Шапца, Новог Сада, Сомбора, Крушевца, Зајечара и Суботице, најављено је на конференцији за новинаре, одржаној у петак 3. октобра у Музеју Народног позоришта.
В.д. управника Националног театра Дејан Савић оценио је да је ово веома амбициозан пројекат који је спонтано замишљен, а да се успоставило да је веома леп и занимљив.
"Чека нас месец дана уживања", најавио је он и додао да је велико задовољство играти Нушића месец дана, али и велика одговорност, јер без тог комедиографа не може да се замисли позоришни репертоар.
Он је подсетио да је дао иницијативу да се Велика сцена Националног театра назове по Браниславу Нушићу, али да ни он, нити Народно позориште не могу донети ту одлуку, јер желе да спроведу анкету како би видели шта грађани, као и стручна јавност мисли о томе.
"Ради се и великом ствараоцу, великој установи културе и то мора да буде заједничка одлука", напоменуо је Савић.
Управник Српског народног позоришта у Новом Саду Александар Милосављевић истакао је да је логично то да је управо Нушић тачка која спаја театре из Србије пошто је он "камен темељац наше драматрургије".
Директори и представници позоришта који гостују на београдској сцени сложили су се да им је то велика част, а Савић се надовезао тиме да би могли сваке године да организују овакво, централизовано, окупљање.