ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О МИЛКИ СТОЈАНОВИЋ 28. ФЕБРУАРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

25 фебруар 2013

Промоција монографије о оперској диви Милки Стојановић, аутора Рашка В. Јовановића, биће одржана у четвртак 28. фебруара (20,00) на Великој сцени.

О том издању, које су заједнички објавили "Службени гласник" и Народно позориште у Београду, осим примадоне Стојановић, говориће аутор монографије Јовановић и в.д. управника Националног театра Дејан Савић.
Одломке из монографије читаће драмски уметници Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина.
У оквиру програма, биће емитовани и снимци неких од чувених арија у извођењу госпође Стојановић.
Драмски сопран Милка Стојановић, као 22-годишњакиња, дебитовала је на сцени Народног позоришта у Београду улогом Амелије у Вердијевом "Балу под маскама".
Студирала је светску књижевност и истовремено похађала студио Зденке Зикове у Београду, а потом се усавршавала код звезде Метрополитен опере Зинке Кунц и професора Ди Луга у студију Миланске скале.
Светској публици показала се 60-их, када је неколико година била ангажована у миланској Скали и Метрополитену у Њујорку, раме уз раме са гигантима попут Франка Корелија, Марија дел Монака, Николаја Геде, Карла Бергонција, касније Паваротија, Доминга...
Каријеру је наставила у Опери Народног позоришта у Београду. Певала је главне улоге у српским премијерама "Набука", "Атиле", "Норме"...
Њен допринос светском оперском извођаштву и даље се памти. Међу бројним признањима која су обележила више од пола века њене блиставе каријере, налази се и Награда "Golden Voice" њујоршког часописа "Opera News", којом је пре неколико година изабрана у четири најлепша гласа 20. века.
Интернационални биографски центар из Кембриџа уврстио је Милку Стојановић међу стотину највећих професионалаца 2012. године. У саопштењу тог британског центра који има статус водећег светског издавача биографских приручника и „лексикона елите“, међу којима је више од 20 књига „Ко је ко“ са 132 издања, наводи се да „носилац овог признања може бити уверен да је обезбедио сигурно место у историји“.
М.Б.