Представе у част великана Народног позоришта и српског глумишта

13 мај 2020

У наредних нeколико дана на репертоару Драме, у представама које ће бити емитоване стримингом на YouTube каналу Народног позоришта у Београду, имаћемо част да гледамо великане српског глумишта.

Представа „Мадам Сан Жен“ (14. маја), по тексту Викторијена Сардуа, у режији Љубомира Муција Драшкића, премијерно је изведена 1985. године. У овом водвиљу који се дешава у Француској, у време Наполеона, видећемо велике глумце предвођене Светланом Бојковић у насловној улози, а снимак је настао 1992. године.

Представа „Пигмалион“ (16. маја), најпознатија комедија Бернарда Шоа, у режији Јовице Павића, премијерно је изведена 7. марта 1994. године, а снимак је из 1994. године. Главне улоге тумаче Ивана Жигон и легендарни Петар Банићевић.

Драма „Настасја Филиповна“ (18. маја) за коју је по роману Фјодора Михајловича Достојевског „Идиот" текст написао Анджеј Вајда, а адаптацију и режију урадила Мира Ерцег, премијерно је изведена 1986. године. Представа је снимљена на извођењу одржаном 20. септембра 1992. године.

Ово је јединствена прилика да сви поштоваоци Народног позоришта и позоришта уопште, могу да виде представе које су настале у нашој кући пре 25 и 35 година.

Многи од уметника које ћемо имати прилике да видимо на снимцима нису више међу нама. Ове представе приказујемо њима у част.

Сетићемо се у представи „Мадам Сан Жен“ Предрага Ејдуса, Петра Краља, Марка Николића, Васе Пантелића, Предрага Тасовца, Зорана Стојиљковића, Звонимира Јовчића, Миде Стевановића, Рамиза Секића, редитеља Муција Драшкића, сценографа Петра Пашића и композитора Вокија Костића.

У представи „Пигмалион“ гледаћемо Петра Банићевића, Ксенију Јовановић, Бранислава Цигу Јеринића, Љиљану Контић, Предрага Тасовца, Бориса Андрусевића, а у „Настасји Филиповној“ Предрага Ејдуса, Данила Лазовића и балерину Јелену Шантић.