ПЛАКАТИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У ЕВРОПИ

8 јун 2015

Изложба српског и пољског позоришног и ангажованог плаката у Краљевском замку у Варшави, на којој је дизајнер Народног позоришта Јован Тарбук био гост и учесник са највећим бројем изложених радова, отворена је 1. јуна. Организатор изложбе је „Културалист“ (организација за промовисање пројеката из области науке, културе и уметности), а покровитељи су Амбасада Републике Србије у Варшави и Факултет полонистике варшавског Универзитета. Изложбу су свечано отворили амбасадор Републике Србије у Варшави, господин Радојко Богојевић, и декан Одсека за полонистику варшавског Универзитета, професор доктор Збигњев Грењ.
Организатори истичу да избор теме и радова није био нимало случајан, као и да ова  изложба посвећена плакату и новој уметности указује на дијалог две или више уметничких или културних сцена, на начин доступан, јасан, храбар, ангажован и упечатљив – што је и дефиниција уметничког плаката. Нарочиту захвалност организатори су упутили учесницима и гостима на отварању и панел-дискусији из Београда, уметницима Јовану Тарбуку из Народног позоришта и професору Здравку Мићановићу са Факултета примењених уметности. У оквиру гостовања Јован Тарбук је на варшавском Универзитету одржао и предавање на тему „Место и значај савременог плаката у позоришту, на примеру српског театра“.
У оквиру панел-дискусије која је одржана на Варшавском универзитету, размењена су мишљења о темама: „Савремена уметност у друштвено-политичким и другим контекстима“, „Плакат као уметнички израз и ангажована уметност– на примеру позоришног и ангажованог плаката у Србији и Пољској“ и „ Плакат у уметничком и друштвено-политичком контексту“. Уводну реч је имала др Магдалена Богуславска из Института славистике пољске Академије наука, после чега је предала реч учесницима: проф. Здравку Мићановићу, аутору Јовану Тарбуку, проф. Ришарду Кајзеру са варшавске Ликовне академије, Еви Врублевској Троксимук из Института славистике и Михалу Гожђику, продуценту Позоришта ТР, Варшава. Закључак панела је да је позориште последње уточиште слободног израза у стварању плаката. Изложба је отворена до 21. јуна.
Иначе, недавно је у Солуну, у фоајеу зграде Општине, била уприличена изложба одабраних плаката Народног позоришта у Београду истог аутора, у оквиру Трећег фестивала језика „Солун, полиглотски град“, на којем су, поред Грчке и Србије, учествовале и Русија, Кипар, Румунија, Бугарска, Француска, Немачка, Турска, Словачка, Италија, Египат, Палестина... Изложбу  је организовао Генерални конзулат републике Србије у Солуну.
Плакат Јована Тарбука креиран за прошлогодишњи Позоришни фестивал у Младеновцу, уврштен је у селекцију Италијанског бијенала плаката који се у октобру одржава у Милану. Од 2200 приспелих радова из целог света, међународни стручни жири је одабрао 130 најбољих који су у конкуренцији за престижне награде Бијенала.