КОНЦЕРТ ВОКАЛНЕ РАДИОНИЦЕ "БИСТРИК" 15. ЈУНА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

5 јун 2015

Концерт српске традиционалне музике под називом "Од извора до стилизације" у извођењу Вокалне радионице "Бистрик" биће одржан у понедељак, 15. јуна (18,00), у Музеју Народног позоришта у Београду.
Радионица је осмишљена са циљем да на уметнички начин популарише традиционалну музичку културу Србије и пружи могућност талентованим певачима да заволе, науче и преносе своје знање генерацијама које долазе.
Кроз три године свог постојања, радионица је учествовала на значајним културно уметничким манифестацијама, а на Интернационалном такмичењу еврпоских земаља у Румунији, прошле године, освојила је друго место у конкуренцији од 37 такмичара.
-Жеља нам је да публици и овог пута покажемо шта смо све открили тумачећи записано и како смо научили и заволели народне напеве кроз модеран приступ. Основу нашег програма чине песме из репертоара Оркестра Бистрик. То су вишегласне песме у којима се основна мелодија прелама у вокалним бојама. Вокални аранжмани традиционалних записа које изводимо, не представљају класично хорско певање. То је збир водећег гласа и пратећих мелодијских линија које су хармонска основа напева, али на тренутке преузимају солистичку деоницу – каже вокална солисткиња „Бистрика“ Биља Крстић.
Према њеним речима, богатство сваког напева је управо у препознавању његовог скривеног вишегласја, у безбројним звучним бојама које аутохтони запис чине занимљивим и изазовним музичким материјалом за нову обраду.
-Припремили смо и неколико песама старије и новије вокалне традиције. У песмама Каравиље лале, Шта се оно зелени, Шта с оно чује на оној страни, млади певачи ће показати свој раскошни таленат. Сестре из Лесковца извешће стару косовску песму Аман воденичаре, потом Шта се оно зелени и Расла дуња и јабука, веома захтевну градску песму, аранжирану у трогласном ставу. Сестре из Обреновца певаће песме Има мајка три девојке, Море на крај село и Дамјан танец води, четворогласну песму на народни текст, са занимљивом мелодијом која носи у себи архаичне остатке тонских низова – истиче ова призната уметница.
На програму ће бити и атрактивне песме Кучика Тича (Бугарска), етнички микс традиционалног текста и нове мелодије са занимљивим ритмичким низањем стихова у вишегласном извођењу...
-Радујемо се концерту и позивамо све оне који воле традиционалну музику и вишегласно певање да дођу на једно музичко путовање које мири и спаја времена и разлике – додала је Биља Крстић.
Улаз је слободан.
М.Б.