НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ НАЈАВЉЕНА 146. СЕЗОНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

15 септембар 2014

Поводом почетка 146. сезоне, која ће бити отворена 1. октобра извођењем опере "Кармен" Жоржа Бизеа, у понедељак 15. септембра, у Музеју Народног позоришта одржана је конференција за новинаре.
- Први задатак биће настављање наше елитне културне, као и едукативне улоге. У нову сезону улазимо са новим директорима у Опери и Драми, пошто су претходним сарадницима Јелени Влаховић и Спасоју Ж. Миловановићу, којима се и овом приликом захваљујем на сарадњи, истекли уговори. Тежећи за новим садржајима, за новим изразима и идејама определили смо се да та два сектора у наредном периоду воде диригентица Ана Зорана Брајовић и драматург Жељко Хубач - рекао је в.д. управника Дејан Савић и нагласио да ће у наредном периоду акценат бити усмерен на давање шансе младим и мање афирмисаним уметницима.
- Народно позориште мора да иде напред. Мора да има једну водећу улогу не само у уметничком свету и свету културе, него и у друштву и треба да служи за пример осталима. Морамо да пружимо шансу младим и мање афирмисаним ствараоцима, односно људима који су очигледно талентовани. То ће бити нешто што ће представити искорак Народног позоришта ка нечему новоме и за то ће бити задужени моји сарадници - рекао је Савић.
Један од приоритета, како је најавио, биће и реализација што већег броја међународних гостовања у сва три сектора - Драми, Опери и Балету.
Према његовим речима, оперски ансамбл има већ уговорена гостовања у Темишвару и Крајови, док би балет требало да у октобру наступи на престижном Интернационалном фестивалу "Сервантино" који се одржава у историјском граду Гуанахуато, у Мексику.
Савић се осврнуо и на идеју коју је својевремено покренуо, а односила се на то да Велика сцена Народног позоришта у Београду добије име "Бранислав Нушић".
- То није нешто о чему одлуку могу да донесем ја, Управни одбор, или Владе Републике Србије. Одлуку о томе могу да донесу грађани Београда, односно грађани Србије и људи који воле Народно позориште и којих се то позориште тиче. То мора бити једна велика и озбиљна акција око које је неопходно постизање озбиљног консензуса, јер се ради о једном од наших највећих драмских стваралаца који је, што се каже, и ликом и делом везан за ову кућу - подсетио је Савић.
Међу приоритетним плановима у наредном периоду, Савић је навео и почетак рада на реализацији енциклопедије Народног позоришта у Београду која би требало да буде завршена до 2018. године, поводом значајног јубилеја Куће - 150 година од оснивања.
Он је подсетио да су током лета завршени сви радови на сређивању Велике сцене која је оштећена у пожару који се десио у ноћи између 2. и 3. децембра 2012. године.
- Замењени су сви делови опреме која нису били у функцији, тако да је сцена сада комплетно реновирана и сређена. Захваљујемо се Влади Републике Србије и ресорном министарству које нам је још својевремено дало средстава за њену реконструкцију. Сада имамо све атесте и дозволе за њен несметан рад - рекао је Савић.
Он је напоменуо да је, у међувремену, комплетиран и нови Управни одбор Народног позоришта.
- Имамо контакте, договарамо се... Верујем да ћемо успоставити добру сарадњу и да ћемо радити добро и успешно - додао је Савић.
Ана Зорана Брајовић је оценила да Опера Народног позоришта има веома озбиљне и квалитетне уметнике, како међу солистима, тако и у Оркестру и Хору.
Међу њеним првим задацима, као в.д. директора Опере, биће покретање пројекта "Опера у школама", али и наставак реализације "Карменијане" која је замишљена као својеврсна ревија свих наших оперских певачица мецосопрана из Народног позоришта које тренутно певају Кармен, као и оних које су поникле у тој Кући, а у, међувремену, су направиле и велику каријеру у иностранству.
Она је напоменула да ће у оквиру тог пројекта, 1. октобра, на отварању сезоне, у Бизеовој "Кармен" насловну улогу тумачити Јадранка Јовановић, у улози Дон Хозеа дебитоваће Дејан Максимовић, док ће Микаела бити Сузана Шуваковић Савић.
Брајовић је подсетила да ће неколико дана касније, бити одржана премијерна обнова популарне Вердијеве опере "Травијата".
Што се тиче планова у наредном периоду, она је за децембар најавила светску премијеру опере Светислава Божића "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића" којом ће, како је истакла, започети циклус враћања српских композитора на сцену Народног позоришта.
- Поводом обележавања 150 година од рођења Рихарда Штрауса, планирамо да, такође у децембру, изведемо "Салому" коју би, касније, желели да презентујемо на турнејама и фестивалима. До краја сезоне планирамо и постављање "Отела". Са том представом, тенор Душан Плазинић требало би да прослави 20 година уметничког рада. Поред Гала и концерта на крају сезоне, за 1. јун наредне године планирамо и концерт који би био одржан у част Светског дана детета. До краја сезоне, спремићемо и концерт са једним необичним насловом "Без певања, молим" - рекла је Ана Зорана Брајовић.
Жељко Хубач је казао да ће до краја године бити настављени започети пројекти, а да би тек потом могао да се посвети свом репертоару у којем би желео тачну меру између домаће и светске класике, проверене, али и младе редитеље из Србије и региона и програм за анимирање младих домаћих драмских писаца.
- Волео бих да у наредних неколико година, делима Шекспира, Чехова, Шилера... придружимо Ацу Поповића, Љубомира Симовића, Душана Ковачевића, Биљану Србљановић, Милену Марковић... Поред Егона Савина и Кокана Младеновића, желео бих да наше представе режирају Борис Лијешевић, Снежана Тришић, из региона Диего де Бреа, Оливер Фрљић... рекао је Хубач.
Он је напоменуо да су у току пробе за "Књигу другу" Бранислава Нушића, у режији Анђелке Николић, а премијера је планирана за 20. октобар на 150. годишњицу великог српског комедиографа.
Тим поводом биће одржана ревија "Нушићеви дани" - са представама по Нушићу са репертоара Националног театра и гостовањима његових комада у извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада, Сомбора, Крушевца и Зајечара.
- У току је и захтевни пројекат "Пут у Дамаск" Аугуста Стриндберга у режији Никите Миливојевића. Премијера ће бити на Дан позоришта - 22. новембра, а у плану је да се са том представом настави сарадња са шведским Драматеном - рекао је Хубач.
Он је додао да ће Драма Народног позоришта у октобру на обе сцене имати 45 играјућих термина.
В.д. директора Балета Константин Костјуков је, као веома важно, најавио гостовање представе "Александар" у Мексику, 22. и 23. октобра на главном програму фестивала "Сервантино" који је један од највећих у свету, уз још четири извођења у различитим градовима.
Према његовим речима, у децембру ће бити обележен јубилеј - десет година од премијере и 150 извођења балета "Ко то тамо пева", у кореографији и режији Сташе Зуровца.
Током истог месеца, у Центру "Сава", биће изведенo "Лабудово језеро", у којем ће као гости наступити пар из Бољшог театра, а у јануару, такође на сцени тог највећег конгресног и културног центра у нашој земљи, љубитељи балета моћи ће да погледају "Крцка Орашчића" у којем ће гостовати уметнички пар из Украјине.
Костјуков је најавио и да је у плану обнова "Жизеле", најстарије балетске представе у Народном позоришту, која је на репертоару већ 50 година, као и премијера "Слике Доријана Греја" у кореографији нашег признатог уметника Владимира Логунова.
Током децембра, на Сцени "Раша Плаовић", планирано је одржавање програма "Вече младих кореографа" у оквиру којег ће своје радове приказати Дејан Коларов и Ђорђе Макаревић.
М.Б.