"КОНСТАНТИН" СА УСПЕХОМ ИЗВЕДЕН У НИШУ, СЛЕДИ БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА 4. МАРТА

27 фебруар 2013

Нишка премијера историјске драме Дејана Стојиљковића "Константин" у режији Југа Радивојевића, одржана је веома успешно у среду 27. фебруара у Народном позоришту, на дан рођења тог римског императора.

Представа у којој играју глумци из осам српских позоришта, урађена је у копродукцији Народног позоришта из Ниша и београдског Националног театра, а изведена је у оквиру обележавања јубилеја - 17. векова од доношења Миланског едикта.
Домаћин вечери био је министар за културу и информисање Братислав Петковић, а међу гостима су били супруга председника Србије Драгица Николић, саветник председника Србије Радослав Лале Павловић, в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић и представници политичког и јавног живота Ниша и Нишавског округа.
Римског цара Константина рођеног у Наисусу, на територији данашњег Ниша, играо је у младим данима Петар Бенчина, а у старијим Миодраг Кривокапић.
У великом глумачком ансамблу били су и Мирко Бабић (Констанције Хлор - отац), Снежана Петровић (Константинова мајка), Тамара Драгичевић (Константинова друга супруга, царица), Милош Цветковић (непознати војник, наводно син Константиновог друга из детињства), Сузана Лукић (Робиња, хришћанка), Игор Дамњановић (Хелвије), Дејан Тончић (Далмације), Дејан Цицмиловић (Галерије), Александар Маринковић (Димитрије), Драган Божа Марјановић (Диоклецијанов трибун у Солуну), Мирослав Јовић (Константинов сувладар и муж његове сестре), Александар Михаиловић (Константинов биограф, панегиричар на двору), Милутин Вешковић (Квестор Константиновог двора), Драгиша Вељковић (Константинов лекар), Димитрије Илић (Робовласник), Данило Петровић (Легионар), Младен Милојковић (Тит), Маријан Тодоровић (Сотерид), Драгослав Савић (Децим), Мирољуб Недовић (Константинов писар)...
Драматург је Иван Велисављевић, адаптацију текста урадио је Спасоје Ж. Миловановић, сценограф је Александар Денић, костимографи су Бојана Никитовић и Стефан Савковић, а композитор Владимир Пејковић.
Радња почиње у пролеће 337. године у војном логору близу Никомедије у време императоровог похода на Персију. Тешко болестан и свестан да му се ближи крај, Константин се исповеда Сципиону, сину свог пријатеља из детињства...
Београдска премијера биће одржана у понедељак 4. марта у 19,30 часова на Великој сцени.
М.Б.

Извештај са конференцији за новинаре одржане 22. jануара у Музеју Народног позоришта можете прочитати ОВДЕ