ИЗВОЂЕЊЕМ БИЗЕОВЕ ОПЕРЕ "КАРМЕН" СА ЈАДРАНКОМ ЈОВАНОВИЋ У НАСЛОВНОЈ УЛОЗИ, 1. ОКТОБРА ПОЧИЊЕ 146. СЕЗОНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

8 септембар 2014

Извођењем Бизеове опере "Кармен" са примадоном Јадранском Јовановић која ће први пут наступити у насловној улози у овој продукцији, у среду 1. октобра (19,00) на Великој сцени, биће отворена 146. сезона Народног позоришта у Београду.
Улога Микаеле поверена је примадони Сузани Шуваковић Савић, док ће у роли Дон Хозеа дебитовати првак Опере Дејан Максимовић.
Под диригентском управом Ане Зоране Брајовић наступиће и Александар Стаматовић (Ескамиљо), Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Љубица Вранеш (Мерцедес), Данило Стошић (Ремандадо), Павле Жарков (Данкаиро), Александар Пантелић (Моралес) и Вук Матић (Зунига).
У представи учествују Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта у Београду.
Сценографију је креирао Герослав Зарић, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, а кореографију Емилија Јовановић.
Опера у четири чина "Кармен", у режији Небојше Брадића, имала је три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године на Великој сцени.
Брадић је изместио радњу у време грађанског рата у Шпанији, а посебна атмосфера добила се ангажовањем дела ансамбла Балета, коришћењем неких традиционалних борби које се увек везују за “Кармен”, као и убацивањем елемената фламенко музике.
Феноменална Бизеова партитура, међуљудски односи, љубав, страст, смрт... то је нешто што је у овом делу увек актуелно без обзира где и када се дешава и због тога је “Кармен” најпопуларнија опера свих времена.
Прича о фаталној Циганчици, симболу сензуалне, страствене, независне жене чија љубав према слободи опстаје и пред лицем смрти - Кармен, настала је по новели Проспера Меримеа.
Опера је компонована на либрето који су саставили познати мајстори свога заната, Мејак и Алеви, користећи поменуту новелу, по поруџбини париске Опере комик 1872. године.
Праизвођење је одржано у француској престоници 3. марта 1875. године.
Представа је у Београду први пут одиграна 1911. приликом гостовања загребачке опере, а у Народном позоришту први пут је постављена 1923. године.
М.Б.