ДУОДРАМА ЗAГОНЕТНЕ ВAРИЈAЦИЈЕ ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛAРНИ 250 ПУТ

7 март 2011

Култна представа “Загонетне варијације“ Ерика Емануела Шмита, у режији Божидара Ђуровића изведена је 7. марта на Сцени „Раша Плаовић“ јубиларни 250. пут.

После нешто више од два сата надахнуте игре, публика у препуној сали наградила је Марка Николића и Бориса Пинговића дуготрајним и срдачним аплаузом. “Загонетне варијације“ су прича о љубави и односу мушкараца и жена убачених у необични љубавни троугао у којем се налазе славни нобеловац Aбел Знорко, његова некадашња љубав Хелена и њен муж Ерик Ларсен за којег се удала после физичког разлаза са Aбелом. Управо тај физички разлаз одржава драмску напетост зато што њихова повезаност на даљину узрокује главну перипетију у оквиру које настају непредвидиви епилози...
Иначе, ова интимистичка камерна драма, премијерно изведена 2. маја 1998. године и данас се игра на „карту више“, не само у Београду, него и на бројним гостовањима у земљи и иностранству. Представу је до сада видела публика у свим већим српским градовима, али и европским метрополама попут Беча, Цириха, Женеве, Лондона, Кијева... Интересантно је напоменути да се од бројних инсценација широм Европе и света, на позоришној сцени најдуже задржала управо представа Народног позоришта чијем је премијерном извођењу присуствовао и Ерик Емануел Шмит.
Такође, ваља и подсетити да је лик Aбела Знорка, циничног цењеног писца и особењака са Нобеловом наградом, кога игра Марко Николић, у Паризу тумачио славни Aлен Делон, а у Лондону Доналд Сатерленд.
М.Б.