БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА "КОНСТАНТИНА" НАЈАВЉЕНА ЗА 4. МАРТ

2 март 2013

Београдска премијера историјске драме "Константин", по тексту Дејана Стојиљковића и у режији Југа Радивојевића, биће одржана у понедељак 4. марта на Великој сцени у присуству државног врха и других високих званица., најављено је на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта.

Представа, која је урађена у копродукцији Народног позоришта Ниш и Народног позоришта у Београду поводом 17. векова од доношења Миланског едикта, праизведена је веома успешно 27. фебруара у Нишу, а београдској премијери, како је речено присуствоваће председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, патријарх српски Иринеј и дипломатски кор.
В.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић оценио је да је нишка премијера показала да је реч о једној "врло живој, актуелној представи са одличним текстом".
- У адаптацији Спасоја Ж. Миловановића, представа је доживела, готово, филмски преображај. У тих сат и 40 минута, колико траје, од почетка до краја, прати се без даха. У њој има неколико места која ће, верујем, постати антологијска. Ово је једна озбиљна прича о односу човека према животу и смрти, према својим родитељима, својој деци, према својим пријатељима, према власти, моћи... Значи, ово је једна представа која је мене, а сигурно и публику, ако судимо према овацијама које је упутила глумцима на премијери и на прве две репризе, дубоко дирнула и погодила. То није само нишка и српска прича, него универзална - рекао је Савић.
Према његовим речима, Народно позориште ће се потрудити да у бољим техничким условима који постоје на Великој сцени у односу на ону у Нишу, овој представи да још мало сјаја и обола.
Савић је захвалио "пријатељима и сарадницима из министарства који су баш нама поверили ту обавезу, задатак и задовољство да у свему томе на овај начин учествујемо".
- Захвалио бих се и управнику Народног позоришта у Нишу Ивану Вуковићу који је на својим плећима изнео огроман терет, као и свим глумцима, сарадницима и осталима који су учествовали у реализацији ове представе којој обећавамо дуг живот- рекао је Савић.
Он је казао да би представа током лета требало да буде изведена на фестивалу Град театар Будва, а договорено је и гостовање у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.
Савић је рекао да, поред играња у позориштима широм Србије, постоји велика могућност да "Константин" током године буде изведен и у Виминацијуму, Лепенском виру, Милану... и додао да ће представа бити титлована на енглески језик.
Програмски руководилац пројекта и саветник председника Републике Србије Радослав Павловић изјавио је да је урађена једна веома добра представа какаву он што се тиче, како је нагласио, њеног изгледа, господства и естетичности, није видео пуних 20 година.
- То се догодило у Нишу. Направљена је представа о једном човеку који је мењао себе, који је мењао свет... Нама је било најважније да се на драмски начин, преко живог човека, пошаљу поруке из самог акта о едикту, а то је прича о толеранцији, праву на разлику... - указао је Павловић.
Он је истакао да у представи постоји више значајних порука и нагласио да је њему најзначајнија она у којој Константин свом сину каже да се небо не осваја огњем и челиком, него се осваја врлином.
- Та порука је чаробна. Она је најјачи аргумент ове представе. Свако њено извођење биће у славу Константина и у славу Србије - рекао је Павловић.
Он је казао да су поред гостовања која је најавио господин Савић, у плану и гостовања у Скопљу, Темишвару, Араду, Будимпешти, Ријеци, Пули...
Редитељ Југ Радивојевић је захвалио свим новинарима што су од првог дана пратили дешавања везана за рад на представи и нагласио да су се захваљујући томе створили услови у којима је "готово немогуће доћи до карте".
- Тако је било у Нишу, а надам се да ће исто бити и у Београду и другим градовима где будемо играли ову представу - рекао је Радивојевић и додао да су сва три извођења у Нишу "пропраћена стојећим овацијама".
Руководилац пројекта "Милански едикт 313 - 2013, Србија" и саветник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Славица Трифуновић истакла је да је представа изазвала огромну пажњу нишке културне јавности и нагласила да је сигурна да ће исту такву пажњу изазвати и код "целокупне српске јавности, а и оне шире - међународне".
В.д. директора Драме Народног позоришта у Београду Спасоје Ж. Миловановић казао је да је ова историјска драма "само увод у читав низ представа које ће бити рађене по класичној литеарури за позориште, са младим редитељима и оним редитељима који су на више начина потврђени у српској, па и у европској позоришној јавности".
Миловановић је нагласио да је "Константин" представа која има "потпуно јасан и тачан концепт који говори о животу једног од најзначајнијих цивилизацијских покретача".
- Тај концепт може некоме да се допадне или не, али је врло консеквентно и јасно спроведен од почетка до краја - оценио је Миловановић који је урадио адаптацију текста.
Римског цара Константина рођеног у Наисусу, на територији данашњег Ниша, игра у младим данима Петар Бенчина, а у старијим Миодраг Кривокапић.
У великом глумачком ансамблу су и Мирко Бабић (Констанције Хлор - отац), Снежана Петровић (Константинова мајка), Тамара Драгичевић (Константинова друга супруга, царица), Милош Цветковић (непознати војник, наводно син Константиновог друга из детињства), Сузана Лукић (Робиња, хришћанка), Игор Дамњановић (Хелвије), Дејан Тончић (Далмације), Дејан Цицмиловић (Галерије), Александар Маринковић (Димитрије), Драган Божа Марјановић (Диоклецијанов трибун у Солуну), Мирослав Јовић (Константинов сувладар и муж његове сестре), Александар Михаиловић (Константинов биограф, панегиричар на двору), Милутин Вешковић (Квестор Константиновог двора), Драгиша Вељковић (Константинов лекар), Димитрије Илић (Робовласник), Данило Петровић (Легионар), Младен Милојковић (Тит), Маријан Тодоровић (Сотерид), Драгослав Савић (Децим), Мирољуб Недовић (Константинов писар)...
У сарадничкој екипи, осим Миловановића, су и Иван Велисављевић (драматург), Александар Денић (сценограф), Бојана Никитовић и Стефан Савковић (костимографи) и Владимир Пејковић (композитор).
М.Б.