ВИШЕСТРУКО НАГРАЂИВАНА ПРЕДСТАВА ЗКМ-а “ХИНКЕМАН” ОДУШЕВИЛА БЕОГРАДСКУ ПУБЛИКУ

Представа Загребачког казалишта младих „Хинкеман“, по мотивима експресионистичке драме немачког књижевника Ернста Толера, у режији Игора Вука Торбице, изведена је са огромним успехом 24. јануара на Великој сцени.
После скоро два и по сата веома надахнуте игре, одушевљена београдска публика у препуној сали, наградила је вишеминутним бурним аплаузом комплетан уметнички ансамбл, а посебно маестрални двојац - Озрена Грабарића као Мајстора церемоније и Ракана Рушаидата у насловној улози.   
У овој вишеструко награђиваној представи, са разних фестивала у Хрватској и региону (“Гавелине вечери” у Загребу, “Инфант” у Новом Саду, Југословенски позоришни фестивал у Ужицу…), наступили су и Миа Биондић, Франо Машковић, Дорис Шарић Кукуљица, Дадо Ћосић, Петар Левентић, Јасмин Телаловић, Ведран Живолић, Марица Видушић, Милица Манојловић, Нађа Перишић Радовић и Миливој Беадер.
Било је то узвратно гостовање Загребачког казалишта младих, након што је Народно позориште, недавно, 4. децембра, на њиховој сцени, такође са великим успехом, наступило са Шилеровом "Маријом Стјуарт", у режији Милоша Лолића.
Трагедија у три чина "Хинкеман", коју је Толер, истакнути антифашиста чије се књижевно деловање не може одвојити од политичког, написао за време боравка у затвору 1922. године, бави се идејом кризе мушкости, односно кризом идентитета мушкарца, коју метафорички изједначава са стањем у Немачкој после Првог светског рата.
Ову веома ретко извођену драму изворног наслова "Der deutsche Hinkemann", Торбица, један од најнаграђиванијих младих редитеља у региону, (који у Народном позоришту тренутно поставља “Царство мрака” Лава Николајевича Толстоја), урадио је као ауторски комад у којем кроз позоришни дијалог с изворним текстом преиспитује људско поимање себе.
“Хинкеман” је недавно добио и Награду хрватског глумишта за најбољу драмску представу у целини, а Ракану Рушаидату је за интерпретацију насловне улоге припала Награда за најбољу главну мушку улогу.
Представа је премијерно изведена 7. новембра 2015. године.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести