ВИШЕСТРУКО НАГРАЂИВАНА ПРЕДСТАВА ЗКМ-а “ХИНКЕМАН” 24. ЈАНУАРА ГОСТУЈЕ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Представа „Хинкеман“, по мотивима експресионистичке драме немачког књижевника Ернста Толера, у режији Игора Вука Торбице, и извођењу глумачког ансамбла Загребачког казалишта младих, гостоваће на Великој сцени (19,30) у уторак 24. јануара.
У овој вишеструко награђиваној представи, са разних фестивала у Хрватској и региону (“Гавелине вечери” у Загребу, “Инфант” у Новом Саду, Југословенски позоришни фестивал у Ужицу…), играју Ракан Рушаидат, Миа Биондић, Франо Машковић, Дорис Шарић Кукуљица, Дадо Ћосић, Петар Левентић, Јасмин Телаловић, Ведран Живолић, Марица Видушић, Милица Манојловић, Нађа Перишић Радовић, Миливој Беадер и Озрен Грабарић.
Трагедија у три чина коју је Толер, истакнути антифашиста чије се књижевно деловање не може одвојити од политичког, написао за време боравка у затвору 1922. године, бави се идејом кризе мушкости, односно кризом идентитета мушкарца, коју метафорички изједначава са стањем у Немачкој после Првог светског рата.
Ову веома ретко извођену драму изворног наслова "Der deutsche Hinkemann", Торбица, један од најнаграђиванијих младих редитеља у региону, (који ће ускоро у Народном позоришту поставити “Царство мрака” Лава Николајевича Толстоја), урадио је као ауторски комад у којем кроз позоришни дијалог с изворним текстом преиспитује људско поимање себе.
Драматург је Катарина Пејовић, сценограф Бранко Хојник, костимограф Дорис Кристић, а музику су компоновали Ален и Ненад Синкауз.
“Хинкеман” је недавно добио и Награду хрватског глумишта за најбољу драмску представу у целини, а Ракану Рушаидату је за интерпретацију насловне улоге припала Награда за најбољу главну мушку улогу.
Представа је премијерно изведена 7. новембра 2015. године.
М.Б.