ВЕРДИЈЕВИМ „НАБУКОМ“ ДИРИГОВАО МАЕСТРО ЕНТОНИ АРМОРЕ

Опером Ђузепа Вердија „Набуко“, која је изведена на Великој сцени у суботу 16. априла, дириговао је маестро Ентони Арморе.
Улоге су остварили Драгутин Матић (Набуко), Сања Керкез (Абигаила), Ненад Јаковљевић (Захарија), Љубица Вранеш (Фенена), Александар Дојковић (Исмаил) Михаило Шљивић (Велики свештеник), Дарко Ђорђевић (Абдало) и Татјана Митић (Ана).
У представи је суделовао Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
Опера у четири чина „Набуко“ премијерно је изведена 10. октобра 2007. године у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.
У међувремену, обнову представе урадила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је креирао Александар Златовић, а костиме Љиљана Драговић.
„Набуко“ је праизведен 9. марта 1842. године у милнаској Скали.
Либрето је написао Темистокле Солера на основу балета Антонија Кортезија, односно драме Nabukodonosor Огиста Анисеа-Буржоаа и Франсиса Корнија.
М.Б.

 

 

 

 

ЕНТОНИ АРМОРЕ

Рођен је у италијанској породици, у близини Њујорка.
Остварио је каријеру у САД, а 2001. се преселио у Европу.
Током студија дириговања, хорне, виолине и музичке теорије, у САД и Европи, стекао је извођачко искуство као хорниста и виолиниста, а затим и као диригент.
Био је музички директор и диригент неколико оркестара у Орегону, укључујући и Камерни оркестар Портланда, Симфонијски оркестар Колумбија и Симфонијски оркестар Њупорта.
Арморе је оснивач и уметнички директор/диригент Музичког фестивала „Ернест Блох“ (1990/1994/1995), и Орегонске камерне опере у Портланду (1997–2000).
По доласку у Европу, на позив маестра Јона Јанкуа из Румунске националне опере у Темишвару, Арморе је био главни гостујући диригент и уметнички саветник Филхармоније Црног мора (2001–04), као и помоћни директор и диригент у Опери Констанца у Констанци.
Тренутно је диригент и директор међународних пројеката у Државној опери и филхармонији у Русеу, у Бугарској.
Дириговао је професионалним оркестрима и оперским ансамблима у Аустрији, Пољској, Чешкој, Босни и Херцеговини, Белгији, Словачкој, Румунији, Бугарској, Молдавији, Србији, Финској, Немачкој и Кини.
Одувек је гајио посебно интересовање за музику савремених композитора.
Са Симфонијетом из Словачке је снимио CD за швајцарску издавачу кућу VDE-Gallo Disques, са музиком Ернеста Блоха, Томаса Свободе и Клауса Корнела.
Дириговао је светске премијере неколико Свободиних и Корнелових оркестарских дела.
Са Филхармонијом „Јаначек“ и другим оркестрима, снимао је и дела других савремених композитора као што су Марк Мекенкро (Аустралија), Питер Грев (Холандија), Џон Робертсон (Канада) и Антоан Фафард (УК).
Од 2001. обучава диригенте, држи мастер-класове за симфонијске и оперске диригенте, а сарађује са Међународним такмичењем у оперском дириговању „Плави Дунав“, које се одржава сваке друге године (2017. ће се одржати седми пут).  

Прочитајте још архивираних вести