УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ МАЕСТРА ДЕЈАНА САВИЋА У КОРЕЈИ

Истакнути београдски ументик, диригент Дејан Савић, протекле недеље боравио је у Републици Кореји у Бусану, другом граду по велични у овој пријатељској азијској земљи.
Маестро је дириговао трима представама Пучинијеве популарне опере “Тоска” у оперској дворани Културног центра, која прима преко хиљаду и по посетилаца.
Организатор пројекта, угледна корејска фондација СолОпера, која већ 10 година по великим градовима земље представља оперско стваралаштво углавном италијанских аутора, одлучила се за одличну солистичку поделу, састављену од италијанских и домаћих уметника са већ завидним реномеом и међународним каријерама.
Оперски хор “Ла Скала” из Сеула и Градски симфонијски оркестар створили су базу за сјајан уметнички доживљај, који је публика умела да препозна и дуготрајним одобравањем испратила уметнике са сцене, да би их потом чекала у фоајеу и стрпљиво тражила аутограме, фотографисала се заједно са њима и делила позитивне утиске.
Репризној представи у суботу, присуствовао је и амбасадор Републике Србије њ.е. г. Зоран Казазовић, који је са супругом допутовао из Сеула за ту прилику.
У својству в.д. управника Народног позоришта, маестро Савић је са амбасадором разговарао о могућностима учешћа своје матичне куће у сарадњи двеју земаља у области културе, с обзиром на то да је пред свој одлазак састанак на исту тему а на његов предлог, имао и са новим амбасадором Републике Кореје у Србији, њ.е. г. Ли Де Хуом.
Оба амбасадора су изразила намеру да у пуној мери створе могућност и оквире за сарадњу и међусобно упознавање и разумевање двеју култура кроз размену уметника, пројеката и ансамбала, у мери у којој то буде било могуће.
Овде треба подсетити да је Народно позориште до сада у неколико наврата било домаћин националним ансамблима традиционалне музике и плеса из Кореје.
Дејан Савић је за своју улогу у реализацији представа оцењен највишим оценама, тако да је од стране Фондације СолОпера добио позив да и идуће године буде један од диригената интересантних продукција ове приватне компаније, која представља један од стожера оперске сцене у Републици Кореји.

Прочитајте још архивираних вести