УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ МАЕСТРА ДЕЈАНА САВИЋА У АЛБАНИЈИ

Истакнути српски музички уметник, диригент Дејан Савић, вратио се са више него успешног гостовања у Албанији.
Он је, на позив Иљира Кернија, директора Националне Опере и Балета у Тирани, наступио на премијерном Симфонијском концерту у оквиру текуће сезоне, диригујући Оркестром ове јединствене установе културе у главном граду Албаније.
На програму су била дела Бетовена и Дворжака, док су се као солисти представили реномирани домаћи инструменталисти, виолинисткиња Абигејла Воштина и пијанисткиња Мерита Реџа, као и италијански челиста Лука Францети.
Првом гостовању српског диригента после више деценија посвећена је велика пажња у јавности и медијима нашег јужног суседа. Г. Савић је дао низ интервјуа и изјава, државној РТА која је и снимала концерт, као и више приватних телевизија и новинских кућа, током и после изузетно посећене конференције за штампу.
Маестра Савића и Иљира Кернија примила је министарка културе Владе Албаније гђа Мирела Кумбаро Фурџи, као и њ.е. амбасадор Србије у Албанији г. Мирољуб Зарић, обоје присутни на концерту уз низ амбасадора других земаља и министара у Влади.
Препуна дворана Националне Опере и Балета, који ће идуће године ући у процес реконструкције, са одушевљењем је поздравила одличан наступ свих уметника на сцени.
Двојица директора културних институција још током боравка г. Кернија у Београду у пролеће о.г. повела су разговоре о могућој дугорочној сарадњи ансамбала два театра.
С обзиром на предстојећу реконструкцију зграде у Тирани, усаглашена је идеја да пред своја министарства изађу са предлогом гостовања у Србији нове продукције албанског националног Балета у кореографији прослављеног Ангелина Прељокаја, која би се приказала у Београду, Новом Саду и Нишу а након тога гостује у Паризу.
Након запаженог наступа у Националној Опери и Балету, Дејан Савић је добио позив да током сезоне наступи и са Симфонијским оркестром Радио - телевизије Тиране, што је он са задовољством прихватио.

 

Прочитајте још архивираних вести