УСПЕШНО ГОСТОВАЊЕ БОСАНСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ ЗЕНИЦЕ СА ДРАМОМ „БИЗАРНО“

У овом узбудљивом комаду о љубави, страсти, кајању, пропуштеним приликама и стиховима који живот значе, улогу Дучића тумачи глумац Народног позоришта у Београду Небојша Кундачина, Дучићеву велику љубав Јованку Јовановић Тодоровић игра глумица Народног позоришта Републике Српске Маја Колунџија Зорое, а његовог младог рођака Милан Никитовић.
Телевизијска ауторка и документаристкиња Панић одабрала је за радњу драме период између 1941. и 1943. године, пред крај живота песника.
Дучић је на прагу својих седамдесетих послат од стране распаднуте отаџбине, Краљевине Југославије, у специјалну мисију у Америку.
Место дешавања је салон у вили његовог рођака Михаила Дучића, на обали Мичигенског језера...
- Биографске приче о великим и значајним људима имају одређену форму коју углавном морају да задовоље. Подаци о лику и делу особе о којој се говори у таквим комадима, углавном постану сврха сами себи и ретко пређу ту границу... Трагали смо и надам се, бар донекле успели да испричамо и причу о једном специфичном односу ученика и учитеља, младића Јована и његовог идола и узора, причу о томе како су сви „велики“ људи заправо бића од крви и меса, пуни мана и врлина, сујета и грижњи савести и који после свог бурног и активног живота, остају сами и неспокојни, као и сви обични, „мали“ људи, пре него што прах њихов „мирно пређе у грумен глине ужежене“ како би сам Јован Дучић рекао у својој „последњој песми“ - каже Мисирача.
Премијера овог комада, у продукцији "Балкан филма", Удружења драмских умјетника Српске и Дрина филма, одржана је 20. септембра 2013. године у београдском Позоришту "Модерна гаража".
М.Б.