ПРВО ИЗВОЂЕЊЕ БАЛЕТА "АЛЕКСАНДАР" НА МАТИЧНОЈ СЦЕНИ, ПОСЛЕ УСПЕШНЕ ТУРНЕЈЕ У МЕКСИКУ

Балет "Александар", у кореографији Роналда Савковића, изведен је у четвртак 6. новембра на матичној сцени по први пут, после успешне десетодневне турнеје у Мексику.
Београдским љубитељима балетске уметности, представили су се скоро сви актери ове представе који су наступили и у Мексику где су, осим критичара, одушевили и бројну публику.
Током турнеје, "Александар" је прво изведен 22. и 23. октобра на највећем америчком фестивалу "Сервантино" који је одржан у историјском граду Гуанахуато, недалеко од Мексико Ситија.
На тој престижној манифестацији, на којој су се по 42. пут окупиле најзначајније сценско-музичке и драмске представе из целог света, земља - гост био је Јапан са огромним бројем музичких и драмских програма.
Наступи нашег ансамбла са балетом "Александар", који је премијерно изведен 15. новембра 2011. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду, изазвао је велику пажњу мексичке јавности.
Осим извођења представе, одржане су и три веома успешне конференције за штампу.
Гледаоци у препуној сали Државног аудиторијума, која има око 2.500 седишта, испратили су наше уметнике вишеминутним овацијама.
Након фесстивалског наступа, балет је са великим успехом изведен још четири пута у Мериди, Акапулку и Гуадалахари пред више од 15000 гледалаца.
Критика није штедела речи хвале на рачун српских уметника, а у једном од текстова под насловом "Балет из Београда донео и приказао велики таленат у Мексику", између осталог је истакнуто да је наша компанија, поред неговања класичног балета, "развила индивидуални савремени израз који је препознатљив и осваја публику".
Критика је похвалила комплетан ансамбл предвођен Дејаном Коларовим, Аном Павловић, Милицом Јевић, Миланом Русом, Бојаном Жегарац, Јовицом Бегојевим, Тамаром Ивановић, Игором Пастором, Балинтом Раушером, Николом Томашевићем и Сањом Нинковић, оценивши да је свих шест представа изведено на највишем уметничком нивоу.
На мексичкој турнеји, у представи су гостовали и солисти из ријечког ХНК-а, у којем је Савковић директор Балета, - Мартин Хамер и Свебор Згурић.
М.Б.

Више фотографија са гостовања у Мексику можете погледати ОВДЕ, на нашој Facebook страници

Прочитајте још архивираних вести