УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ "HENRIJU VI" ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ НА ФЕСТИВАЛУ У МЛАДЕНОВЦУ 8.02.

Награда за најбољу представу на фестивалу “Театар у једном дејству”, која је припала Шекспировом “Хенрију Шестом” у режији Никите Миливојевића и извођењу драмског ансамбла Народног позоришта у Београду, биће уручена у петак 8. фебруара на Великој сцени.

Признање ће бити додељено после завршетка те представе које је Народно позориште урадило у копродукцији са Фондацијом "Лаза Костић" и "Глоб театром" из Лондона.
У име фестивала, који је одржан од 5. до 10. октобра 2012. године у Младеновцу, награду ће в.д. директору Драме Народног позоришта Спасоју Ж. Миловановићу уручити председник савета фестивала Димитрије Јовановић.
Том приликом, биће прочитано и писмо у којем се извршни продуцент Глоб театра Том Бирдс захваљује људима из Фондације "Лаза Костић" што су "препоручили бриљантне српске уметнике и финансијски помогли њихово учествовање на "Културној олимпијади".
- Ваш избор Никите Миливојевића и Националног театра је био изврстан. Срећни смо што смо прихватили ваш предлог уметника. Као што смо очекивали када смо вам предложили Хенрија Шестог, први део Балканске трилогије, цео концепт је доживео огроман успех. Такође, захваљујемо на изложби „Позорје Лазе Костића“, која је допринела нашем сну и дугорочном плану да сакупимо документацију о првим Шекспировим комадима постављеним у свету - наводи се у писму.
Шекспирова трагикомедија са елементима гротеске премијерно је изведена у Лондону 11. маја у Глоб театру, у оквиру “Културне олимпијаде” и фестивала посвећеног Шекспиру, на којем је изведено 37 продукција из 37 земаља.
У подели су Хаџи Ненад Маричић (Хенри Шести), Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит), Јелена Ђулвезан к.г. (Јована од Орлеана) и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).
М.Б.