УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ “ЗЛАТНИ БЕОЧУГ”, МЕЂУ ЛАУРЕАТИМА И АНСАМБЛ "КИР ЈАЊЕ"

Награде “Златни беочуг”, за трајни допринос култури Београда, уручене су у четвртак 11. априла на Великој сцени, а међу овогодишњим добитницима је и ансамбл представе "Кир Јања".

У име уметничке и сарадничке екипе, Награду “Златни беочуг” је примио глумац Предраг Ејдус који у овој култној представи тумачи насловну улогу.
На одушевљење бројне публике, Ејдус је говорио монолог из тог Стеријиног комада који је премијерно изведен 25. децембра 1992. године.
Иста награда, уручена је и некадашњим члановима Националног театра - оперском солисти Оливеру Његу и примабалерини Милици Бијелић.
Међу овогодишњим добитницима су и некадашња првакиња Опере Народног позоришта у Београду Милка Стојановић и глумац Александар Берчек, који је у периоду од 21. јануара 1993 до 10. маја 1997. године био управник Националног театра. Ово двоје уметника добили су Изванредни Златни беочуг за животно дело.
На списку добитника Награде "Златни беочуг" су и музички уметник Драгутин Богосављевић, драматург и позоришни критичар Драган Бошковић, књижевник Радослав Војводић, филолог Александра Вранеш, новинар и публицист Милорад Вучелић, историчар Љиљана Чубрић, позориште “Славија”...
Признања „Златни беочуг“ уручује се сваке године за трајни допринос култури Београда, као и посебна признања за изузетан допринос култури и за промоцију српске културе.
Творци ове награде, која се додељује од 1970. године, су Васко Попа, Радомир Стевић Рас и Јевта Јевтовић.
М.Б.

Више о представи можете прочитати ОВДЕ