У ОКВИРУ "ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ" OДРЖАНА АКЦИЈА „ОТВОРЕНА ВРАТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА“

Популарна акција „Отворена врата Народног позоришта“, која већ неколико година наилази на веома добар пријем код бројних љубитеља театра, одржана је у суботу 21. септембра, у оквиру манифестације "Дани европске баштине".

У добро осмишљеној тури кроз зграду театра, посетиоци су, уз медијатора др Милована Здравковића, сазнали основне историјске податке о овом здању културе од националног значаја, упознали се са процесом рада, обишли холове, сцену, гардеробе, закулисје...
Акција „Отворена врата Народног позоришта“ одржана је први пут 27. марта 2010. године у оквиру пројекта „Дан и ноћ у позоришту“.
Тим поводом урађена је анкета са посетиоцима који су присуствовали обиласку зграде, а резултати су показали да је чак 99 посто испитаника подржало акцију. У анкети је учествовала 121 особа старосне доби од 16 до 79 година, од којих 65 посто има високу, а остали средњу стручну спрему.Било је и бројних коментара, а један од најлепших гласио је: „Народно позориште је увек било симбол овог града, само наставите ту традицију“!
Дани европске баштине је културно-туристичка манифестација која представља део велике европске манифестације којом се сваког септембра представља наслеђе, као заједничка баштина европских народа.
У Београду се одржава сваке године од 2002. године.
М.Б.