У МУЗЕЈУ НП ОДРЖАН ЦИКЛУС "ЛАЗА & ВИЛ РАЗГОВОРИ" ПОСВЕЋЕН ДР ЈОВАНУ АНДРЕЈЕВИЋУ ЈОЛЕСУ

У оквиру циклуса "Лаза & Вил разговори", који је био на репертоару Музеја Народног позоришта у Београду, у четвртак 11. децембра одржано је тематско вече посвећено др Јовану Андрејевићу Јолесу, племенитом лекару, првом анатому код Срба и значајном културном посленику.
Пре почетка програма, седмог по реду, присутне је, у кратком говору, поздравио директор Музеја Драган Стевовић. Том приликом, он је рекао да је Музеј од академика Владимира Јокановића добио на поклон рељеф у порцелану са ликом Милосава Буце Мирковића, чувеног есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте, који је преминуо прошле године.
О животу и раду др Јована Андрејевића Јолеса, веома надахнуто је говорио прим. др Владимир Јокановић, максилофацијални хирург у пензији, члан Хрватске академије медицинских знаности, почасни члан Српске академије медицинских наука, вајар и публициста.
Др Јолес, од чије смрти се летос навршило 150 година, био је научник чији су радови објављивани у бечким уџбеницима за медицину, један од најобразованијих Срба 19. века и почасни члан Матице српске и члан њеног Књижевног одбора.
Такође, био је члан Одбора за оснивање Српског народног позоришта, најзначајнији теоретичар уметности свог времена, публициста и преводилац који је заједно са Лазом Костићем с енглеског превео сцену из "Ричарда Трећег" и организовао прославу 300-годишњице Шекспира 30. априла 1864. у Новом Саду.
Тиме је „српска Атина“ постала једини град у окружењу који се тада придружио Европи у слављу, а тај дан је остао забележан као дан када се јамб први пут појавио на српској позорници и када је код нас отпочела традиција постављања на сцену дела највећег драмског песника света.
Само три месеца касније, у својој 31. години, племенити доктор, који је толике отео од смрти (међу којима је, по причи Ђуре Јакшића, био и сопствени син), преминуо је од туберкулозе.
Гости у Музеју Народног позоришта били су бројни лекари из Новог Сада, а њихов домаћин била је директорка Фондације "Лаза Костић" Марина Милић Апостоловић.
Том приликом, озваничена је сарадња између Фондације "Лаза Костић" и Друштва лекара Војводине, а покренута је и "Акција Јолес" о којој је, у краћем излагању, говорио председник Друштва лекара Војводине, проф. др Драган Данкуц.
- Хтели смо да повежемо медицину и уметност, односно књижевност, а то је нешто што су пре нас урадили Јолес и Лаза Костић. Поводом 150 година од смрти Јолеса, желели смо да приредимо ово вече и да у оквиру ње спроведемо једну акцију која се зове "Акција Јолес". Поред тога, што је био лекар и књижевник, био је и добротвор који је бесплатно лечио своје пацијенте. Договорили смо се да ова акција буде веза између медицине и културе. Дакле, у том смислу, лекарске ординације би на годишњем нивоу одредиле фонд својих бесплатних лекарских услуга, прегледа или третмана за чланове фондације, превасходно пензионере, ученике и студенте. Заузврат, партнерске приватне и друштвене праксе добијале би бесплатне карте за позориште, концерте, наступе Лазиних трубадура и помоћ Лазиних амбасадора за своје свечаности односно прославе ординација или слични знак пажње за запослене. Надам се да ће ова сарадња Фондације „Лаза Костић“ и Друштва лекара Војводине која је започела вечерас, трајати и у будућности - рекао је Данкуц и додао да је медицина уметност која је саткана од љубави, знања и пожртвовања.
У оквиру уметничког дела програма, ученици Гимназије "Светозар Марковић" из Новог Сада извели су скеч "Песничке душе".
М.Б.