У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О БРАНИСЛАВУ НУШИЋУ

Књига Милана Ђоковића "Бранислав Нушић", коју је објавила Фондација "Милан Ђоковић", представљена је у петак 22. марта у Музеју Народног позоришта у Београду.

У рецензији овог дела, драмски писац и сценариста Милован Витезовић наводи да, “књига под једноставним, али и веома претенциозним насловом – Бранислав Нушић, сигурно није најпретенциознија Ђоковићева књига, пошто је давао предност својим драмама и прозним подухватима, али постигнућем јесте подухват прве врсте, када је реч о Нушићевом животу и његовом делу".
О књизи, која је први пут објављена пре скоро пола века, 1964. године у Нолитовој едицији „Библиотека Портрети”, говорили су драмски писац и публициста Миодраг Илић, театролог Зоран Т. Јовановић и управитељ Фондације "Милан Ђоковић" Душан Ђоковић.
Илић је истакао да је и Нушићу и Милану Ђоковићу ова кућа - Народно позориште, била дом и подсетио да је управо Ђоковић био тај који је имао најдужи мандат као управник Драме Националног театра.
Он је оценио да је Ђоковић приредио "снажно, комплетно и добро написано дело".
Према Илићевим речима, Ђоковић је, поред Народног позоришта, уградио себе у још читав низ институција.
- Оставио је иза себе обиман ауторски опус и испробао се у многим жанровима. Везан је чврсто за Београд где је поникао и радио. Истински му је припадао и био његова "љута рана" - рекао је Илић.
Душан Ђоковић се захвалио посетиоцима, Фонду "Милан Ђоковић", Народном позоришту и посебно његовом Музеју у коме се, између осталог, налазе и лични предмети његовог оца.
Одломке из књиге читале су глумице Горица Поповић и Радмила Живковић.
Критичар Милосав Буца Мирковић и в.д. директора Драме Спасоје Ж. Миловановић, који су били спречени да дођу на промоцију, послали су писма која је прочитао драмски уметник Танасије Узуновић.
М.Б.