У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЛЕПОТА ИГРЕ”

Поводом 50 година постојања Удружења балетских уметника Србије (УБУС), у петак 15. марта у Музеју Народног позоришта отворена је изложба под називом "Лепота игре - Наташа Бошковић и Смиљана Мандукић".

Присутне је поздравио кустос Музеја Драган Стевовић који је, између осталог, казао да је изложба део прославе свечаног обележавања пола века постојања УБУС-а, а посвећена је балеринама које су оставиле дубок траг у историји српског балета, примабалерини Наташи Бошковић (1901-1973) која је две деценије била присутна на сцени Националног театра и Смиљани Мандукић (1908-1992), авангардној уметници, пиониру савремене уметничке игре у Србији.
У жељи да трајно сачува успомену на остварења великана уметничке игре код нас, УБУС је прошле године основао награде које носе њихова имена и додељује оним ствараоцима који унапређују област уметничке игре.
Ауторка дела изложбе посвећеног српској балерини Бошковић која је на београдској сцени остварила импозантан опус од 30 главних улога између два светска рата, балерини интернационалне каријере коју је остварила као прва балерина Руског балета је Ксенија Шукуљевић Марковић која је и ауторка монографије о овој великој уметици.
Марковић је на отварању изложбе казала да се Бошковић поново враћа у Народно позориште 40 година након смрти и 102 године од рођења, на место које је имало највећи значај у њеној пет деценија дугој изузетној каријери балетске уметнице и педагога.
Примабалерина Бошковић је каријеру почела 1921. године у Народном позоришту као ђак Царске балетске школе. Играла је две деценије и остварила велику и значајну каријеру, потала је највећа балерина нашег поднебља, овенчана славом и у свету.
Из Народног позоришта одлази 1944. године и више се никада није вратила у земљу, као што је напустила и Русију прекинувши школовање бежећи пред бољшевицима.
Бошковић је краће време играла у Бечу и Минхену а потом је до смрти 1973. године радила у Њујорку у балетском студију славног светског играча Игора Јускевича кога је управо она открила у Београду.
Критичарка уметничке игре Милица Зајцев оценила је да је Наташа Бошковићје имала живот који је могао да се пореди са старим античким трагедијама.
Она је предложила да се о овој изузетној уметници направи представа која би се играла на Сцени „Раша Плаовић“.
Ауторке другог дела изложбе који осветљава педагошко и стваралачко деловање Мандукић у области савремене игре приредиле су Драгана Мартиновић и Вера Обрадовић.
Госпођа Мартиновић је казала да је главни циљ био да се та авангардна уметница на адекватан начин представи кроз речи, слике и сећања.
Изложене су бројне фотографије, исечци из новина, сећања на уметницу школовану у Бечу која се свесно определила да уметнички рад настави у Београду.
Уметница изузетне духовне снаге и позитивне животне енергије дубоко је веровала да је покрет живот и да човек није стар док је покретан. Уводила је нову културу покрета без компромиса у заосталу балканску средину, покренула је школу за модерну балетску игру.
Изложба ће бити отворена до 30. марта.
На отварању изложбе представљене су и новоустановљене награде УМУС-а "Наташа Бошковић" за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности и "Смиљана Мандукић" за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре.
Ове две нове годишње награде у области балетске уметности додељују се поред већ традиционалне награде за најбољу кореографију која носи име "Димитрије Парлић" а УБУС додељује од 1997. године.
Основано 1962. године као струковно удружење у области уметничке игре у Србији, УБУС додељује награде "Димитрије Парлић“ за премијерно изведене, оригиналне кореографије целовечерњих или једночиних представа плесне продукције, или за целокупан кореографски опус.
Ове године награду по одлуци жирија није нико добио јер нису задовољени високи критеријуми. Жири састављен од еминентних уметника и стручњака у области уметничке игре: Владимир Логунов, Анђелија Тодоровић, Паша Мусић-Поповић, Петар-Пјер Рајковић и Константин Тешеа, доделио је награду "Наташа Бошковић“ за 2012.годину солисти балета Милошу Марјану за премијерно изведену улогу принца Дезиреа у представи "Успавана лепотица" Народног позоришта у Београду (кореограф Владимир Логунов).
Награда "Смиљана Мандукић“ за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре додељена је Николи Томашевићу и Страхињи Лацковићу, играчима "Битеф денс компаније“ за улоге два роба у представи Александар Народног позоришта у Београду (кореограф Роналд Савковић).
Највећу награду УБУС-а за животно дело добила је солиста балета, балетски критичар, театролог и преводилац Мирјана Здравковић.
М.Б.