У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА НОВОГ РОМАНА ДРАМСКОГ ПИСЦА МИОДРАГА ИЛИЋА

У оквиру циклуса "Промоције", у понедељак 30. јануара, у Музеју Народног позоришта представљен је нови роман драмског писца Миодрага Илића "Љубав се зове Ванда".
Пред бројном публиком, о књизи коју је објавила Издавачка кућа "Албатрос плус", осим аутора, говорили су театролог Рашко В. Јовановић. професорка књижевности, писац и новинар Теодора Сујић и редовни професор Филозофског факултета dr Бошко Сувајџић.
Одломке су читали драмски уметници Милан Цаци Михаиловић и Биљана Ђуровић.
Илић овим романом први пут излази из круга ранијих интересовања и тематизује причу о жени која је по свему узорна, пуна врлина и јаког карактера, али која у једном моменту, пред опасним искушењем попусти, и улази у неизвесну и опасну пустоловину љубави и страсти.
- Читаоцима сам хтео да покажем како се ломови у склопу друштва, попут пуцања традиције, политичких спона и свега онога што нас окружује, реперкутује на човека, његову душу, његов приватни живот, на његово мишљење, осећање. Наиме, ова моја љубав у комаду је парадоксална, очајничка. То је љубав као азил, као бекство из тог сивилиа, из тих страхота распада Југославије током деведесетих, из Београда пристиснутог санкцијама, безнађем, мучнином, бомбардовањем... – казао је, између осталог, господин Илић.
Драматични заплет уздигнут је до разних нивоа упитаности где се и питање хипокризије врло смело отвара…
Илић је познати драмски писац, публициста и преводилац, а ово је његов четврти роман.
Написао је 26 позоришних драма, извођених на многим сценама у земљи и иностранству, односно путем радија, или објављених у групним и самосталним издањима.
Био је управник Београдског драмског позоришта (1975-80), директор Драме Народног позоришта у Београду (1982-90) и директор Програма за иностранство РТС (1990-97).
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести