У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗВЕДЕНЕ НУШИЋЕВЕ "ПРИПОВЕТКЕ ЈЕДНОГА КАПЛАРА"

Програм посвећен "Приповеткама једнога каплара" Бранислава Нушића одржан је у уторак 28. октобра у Музеју Народног позоришта у Београду, у оквиру новог циклуса "Читалиште".
Глумац Националног театра Зоран Ћосић и његова супруга, обоиста Симфонијског оркестра РТС -а, Нина Ћосић, дочарали су говором и музиком, свет ових Нушићевих мало познатих прича.
Збирка описује период српско-бугарског рата, с краја 1885. до почетка 1886. године, а чини је двадесетак прича о трагици малих, обичних људи.
Према мишљењу театролога Рашка В. Јовановића, књига је „писана природно и једноставно, с пуно саосећања према малом човеку и његовим страдањима у рату, која и данас делује свеже и због свог антиратног става, модерно“.
- Спознавши да узбудљиве, драматичне, потресне, поетичне, духовите, трагичне ситуације и исто такви ликови који дефилују овом збирком приповедака чине ово мало познато, а изузетно вредно литерарно Нушићево дело инспиративним материјалом за узбудљив позоришни чин, Ћосић пред слушаоце доноси необичну представу. Он се свесно лишава играња лика и преузима улогу приповедача, тежећи да постигне утисак који сам читалац има док чита Нушићеву збирку приповедака – оценио је Јовановић.
Да овакав облик сценског извођења публика добро прихвата, показало се, не само на овом извођењу у Музеју Народног позоришта, него и на свакој од десетак представа одиграних, од премијере у Београду 29. маја 2014. у библиотеци „Милутин Бојић“, на гостовањима у Књажевцу, Лесковцу, Аранђеловцу, Лепосавићу, Косовској Митровици, Грачаници, Зубином Потоку, Тополи...
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести