У ФОАЈЕУ СЦЕНЕ "РАША ПЛАОВИЋ" ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКАРСКИХ РАДОВА ДРАМСКОГ УМЕТНИКА БРАНИСЛАВА ЦИГЕ ЈЕРИНИЋА

У знак сећања на признатог позоришног и филмског глумца, некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Бранислава Цигу Јеринића (1932-2006), у фоајеу Сцене "Раша Плаовић", у петак 25. новембра, отворена је изложба његових сликарских радова.
Поставку, коју ће сви заинтересовани посетиоци моћи да погледају до краја децембра, отворио је историчар уметности Марко Омчикус.
На њој су приказана дела рађена различитим техникама, које је прикупио Јеринићев син Вук, који је у сарадњи са Народним позориштем и приредио ову изложбу.
Јавности је мало позната чињеница да је Цига Јеринић, осим глуме, био заљубљен и у сликарство, којим се целог живота бавио аматерски, као и да је био уписао Ликовну академију, али је никада није завршио.
Омчикус је истакао да „за Цигом није остало много ликовних дела, али оно што је остало, ту је и изложено“.
– Оно што је изложено, углавном су мале скице, студије и карикатуре, озбиљно схематизоване. Неке од тих скица су до те мере конзистентно постављене, да би из њих могли да се изведу мурали великих димензија. У сваком случају, заоставштина Бранислава Циге Јеринића захтева једну нову валоризацију. То може да буде снажан изазов историчарима уметности и театролозима – истакао је Омчикус.
Присутнима су се обратили и директор Музеја Народног позоришта Драган Стевовић, Вук Јеринић и в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић који је, између осталог, указао да је Кућа овом изложбом хтела да шира јавност, упозна тог врхунског глумца и из једног другог угла, са нечим чиме се он бавио у слободно време.
- Породица нам се придружила у тој идеји и ми смо, са великим задовољством, уступили овај простор да господина Јеринића представимо на један други, нови начин. Овом изложбом хтели смо да се наша јавност мало боље упозна са његовом интимиом, његовим сликарским опусом у којем је, чини ми се, приказао своје право лице, приказао своју праву природу, темперамент, праве афинитете... оценио је Савић.
Вук Јеринић се захвалио свима који су дошли на отварање изложбе и нагласио да је ово „јединствена прилика да се на једном месту сагледа Цигин сликарски алтер его“.
Доајен српског глумишта рођен је у Крагујевцу 1932. године, где је завршио и гимназију.
Глуму је студирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у класи прoфесора Радомира Раше Плаовића.
По завршетку студија, 1954. године, постао је члан Народног позоришта којем је остао веран до краја, иако је играо и на другим сценама.
Памте се његове улоге Макбета, пуковника Котвица, Сорина, Луке Рађеновића, Григорија Мелехова, Миткета, Фјодора Карамазова...
На матичној сцени остварио је више од стотине значајних ликова наше и светске литературе, у којима је доказао велики и разноврсни глумачки регистар.
На филмској траци, у ТВ драмама и серијама остале су забележене његове улоге у остварењима "Марш на Дрину", "Боксери иду у рај", "Планина гнева", "Савамала", "Лазар".
Добитник је бројних награда - "Раша Плаовић", Стеријина, "Јоаким Вујић"...
Јеринић је преминуо 27. јуна 2006. године у Београду, где је, три дана касније, и сахрањен, на Новом гробљу.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ

Прочитајте још архивираних вести