ТРОСТРУКИ ТРИЈУМФ „РОДОЉУБАЦА“ НА 33. СУСРЕТИМА ПОЗОРИШТА БИХ У БРЧКО ДИСТРИКТУ

„Родољупци“ Јована Стерије Поповића, у режији и сценографији Андраша Урбана, и продукцији Народног позоришта у Београду, освојили су Гран при Сусрета за најбољу представу у целини на 33. Сусретима позоришта/ казалишта Босне и Херцеговине у Брчко Дистрикту.
Једногласну одлуку о победнику овог регионалног фестивала донео је жири у којем су били позоришни режисери Ненад Бојић из Бањалуке и Златко Свибен из Загреба и сарајевска глумица Селма Алиспахић.
Такође, стручни жири је одлучио да Награда за најбољу мушку улогу припадне мушком, а Награда за најбољу женску улогу - женском делу ансамбла представе „Родољупци“.
У подели су Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).
У представи учествују и музичари Немања Аћимовић (бубњеви), Иван Марковић (хармоника) и Ђорђе Антић (тромбон).
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
"Родољупци" су премијерно изведени 30. октобра прошле године на Великој сцени.
У селекцији босанскохерцеговачког глумца и редитеља Владе Керошевића, од 17. до 25. новембра, у такмичарском делу програма, осим „Родољубаца“, изведене су и представе „Синови умиру први“ (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука, БиХ), „Мрешћење шарана“ (Атеље 212, Београд, Србија), „Моћ земље“ (Хрватско народно казалиште, Осијек, Хрватска), „Кад би наглас говорили“ (Камерни театар 55 Сарајево, БиХ), „Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали“ (Босанско народно позориште, Зеница, Месс, Сарајево, БиХ), Drang nach Western или Продор на запад (Босанско народно позориште Зеница, БиХ) и „Мртве рибе пливају на леђима“ (Хрватско народно казалиште, Мостар, Босанско народно позориште, Зеница, Народно позориште, Мостар, БиХ).
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести