ТАТЈАНА ТАТИЋ У УЛОЗИ КИТРИ ДЕБИТОВАЛА У БАЛЕТУ „ДОН КИХОТ“

Чланица ансамбла Балета Народног позоришта у Београду Татјана Татић дебитовала је у улози Китри у „Дон Кихоту“, који је под диригентском управом Весне Шоуц изведен 28. априла на Великој сцени.
У овом популарном Минкусовом балету, насталом по истоименом роману Мигуела де Сервантеса, у улози Базила наступио је Јован Веселиновић, лик Дон Кихота био је поверен Божину Павловском, а Санча Пансе Милошу Кецману.
Улоге су остварили и Дејан Коларов (Еспада), Душанка Ђорђевић (Мерцедес), Алекса Јелић (Гамаш), Денис Касаткин (Лоренцо), Миља Ђурић и Јована Несторовска (Другарице)...
Чланица ансамбла Ада Распор дебитовала је као Краљица Дријада.
У представи, која је на Великој сцени Народног позоришта премијерно изведена 15. новембра 2007. године у поставци чувеног руског играча и кореографа Владимира Васиљева, ангажован је целокупни балетски ансамбл, као и Оркестар Народног позоришта у Београду
Костиме је креирала Олга Мрђеновић, а декор Борис Максимовић.
Сервантесову причу о Дон Кихоту, на музику Лудвига Минкуса, обрадио је у свом либрету Маријус Петипа крајем 19. века на нов начин - без Дулцинеје, уводећи у причу љубав између Китри и Базила, који се упркос забрани родитеља на крају венчају уз помоћ витеза тужног лика Дон Кихота.
На сцени Народног позоришта овај балет, који је као фундамент класичног репертоара највећих светских компанија, одавно постао критеријум за квалитет, први пут је одигран 1931. године.
Следеће верзије су изведене 1973. и 1988. године.
М.Б.

ПОРУКА ЛЕМИЈА ПОНИФАСИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ:
Од 1982. године, када је од стране Међународног позоришног института и Светске плесне алијансе при UNESCO-у, установљен Светски дан игре, овај дан се планетарно обележава и прославља сваког 29. априла.
Датум је заправо рођендан Жана-Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре, а идеја посланице која кружи планетом и коју сваке године шаље играч или кореограф светске репутације, јесте да слави игру као јединствену уметничку дисциплину која има способност да превазиђе све културне, политичке или етничке баријере, и учини да људи говоре истим језиком.
Избор уметника који упућује посланицу за Светски дан игре, посао је Светске плесне алијанске, док се централна прослава на којој се сам аутор обраћа уз занимљиву презентацију свога рада, организује у централној сали UNESCO-а у Паризу.
Дуг списак уметника који су били задужени да осмисле речи које ће славити овај дан игре и свих играча, подразумева између осталог и кореографе који су познати београдској публици, попут Акрама Кана, Мориса Бежара, Вилијама Форсајта, Матса Ека, Јиржија Килијана, Сидија Ларбија Шеркауија, Мурада Мерзукија, али и играча попут Маје Плисецкаје, Хулија Боке и многих других.
За 2016. годину аутор посланице је Леми Понифасио, играч, кореограф, редитељ и дизајнер са Новог Зеланда.
"Додирнути свемир, извор нашег божанства, осветљавајући лица предака да бисмо могли видети своју децу, исткано изнад, поред, испод сјединити све унутар нашег тела и костију и сећања. Земља се окреће, људи масовно мигрирају корњаче се окупљају у тихој припреми, срце је повређено. Плешимо покрет љубави, покрет правде, светло истине", поручио је Понифасио у својој "Молитви" за Светски дан игре.
Од 1995. године, када је основао свој МАУ центар и компанију у Окланду, Понифасио ради на уједињавању уметника са свих страна света кроз јединствену уметност игре.
Његови радови су настајали за Бијенале у Венецији, фестивале у Берлину, Авињону, Бечу и Единбургу, париски "Theatre de la Ville", Оназисов културни центар у Атини, њујоршки Линколн центар, и друге престижне манифестације и позоришне институције.
Наступ Понифасиове трупе МАУ, планиран је у париском театру "La Villettе" 29. априла, као саставни део прославе.

 

 

Прочитајте још архивираних вести