Стајаће овације одушевљене београдске публике за Сергеја Полуњина и балет “Посвећење”

У сарадњи Народног позоришта у Београду и Фондације “Сергеј Полуњин”, у четвртак 7. марта на Великој сцени изведена је прва, од три унапред распродате представе “Посвећење”, савременог балета, са једним од најпознатијих балетских уметника данашњице, кореографом и глумцем Сергејем Полуњином, у главној улози.

Балет, у кореографији Јуке Оиши, инспирисан је кореографијом и извођењем Вацлава Нижинског на чувену композицију Игора Стравинског "Посвећење пролећа", најреволуционарнијег дела из његове ране стваралачке фазе, које карактерише експанзија политоналности, сложен метро-ритмички карактер, те употреба руских и литванских музичко-фолклорних напева.

“Посвећење”, у којем су наступили и солиста у Московском академском музичком театру "Станиславски и Немирович-Данченко" Алексеј Љубимов, и солиста Балета Народног позоришта у Београду Дејан Kоларов, призива визије и музику из времена руског балета.

Представа није базирана на историјским чињеницама, већ се бави емоцијама и говори о осећањима и унутрашњем бићу Нижинског (1889-1950), некадашњег славног руског балетског играча и кореографа, пољског порекла.

Овог уметника, познатог под надимком “цар ваздуха”, који је публици одузимао дах гипким и грациозним плесом, величанственим скоковима, као и изузетним даром преображавања, маестрално је дочарао Полуњин, који је харизмом и својом техником веома сличан Нижинском.

У драматичном плесу, изведеном на заиста високом техничком нивоу, највећи балетски уметник данашњице истраживао је лудило Нижинског и његову потребу да осећа, а не да размишља.

Одуљевљена београдска публика наградила је Полуњина аплаузом на отвореној сцени, а на крају представе, испратила га је, заједно са изванредним Љубимовим и Kоларовом, вишеминутним бурним аплаузом и стајаћим овацијама.

Током поклона, ученици из неколико београдских балетских школа, у знак сећања на ово незаборавно вече, уручили су Полуњину своје радове на папиру.

Представа је, такође, с великим успехом и уз овације публике, одиграна 8. и 9. марта, а колико је интересовање љубитеља балета, не само у нашој земљи, него и у региону, владало за овај јединствени културни догађај, говори и податак да су се улазнице, за сва три извођења, распродале у веома кратком року, што значи да је "Посвећење" погледало око 2300 гледалаца. 

Продуцент је Зрнка Мишковић Петровић, костиме је урадио Срђан Перић, а. дизајн светла Роџер Ирман.

„Посвећење“ је премијерно изведено у Швајцарској, потом је играно у Русији и Словенији, а после Србије настваља међународну турнеју.

Полуњин, рођен 20. новембра 1989. године у украјинском граду Херсону, освојио је планету својим наступима са готово свим највећим светским балетским ансамблима.

Kаријеру је започео 2006, а са 19 година постао је најмлађи првак лондонског Kраљевског балета у историји ове уметничке куће.

Полуњин је наступао и у миланској Скали, Бољшој театру, Позоришту Станиславски у Москви, лондонском Ројал Алберт Холу, и бројним другим сценама широм планете.

Познат је и по свом бунтовништву против естаблишмента и позивима да се класичан балет извуче из елитистичких кругова.

Интересантно је да је овај Украјинац, вансеријски таленат у својој уметности, од 2016. године, и држављанин Републике Србије у којој је основао и Фондацију „Сергеј Полуњин“ са циљем да промовише балет и игру најширој публици, одајући почаст класичном балету, а уводећи савремени плесни израз у интерпретацију.
М.Б. 

Прочитајте још вести