СОПРАН ЛАУРА АЛОНСО ПАДИНА ИЗ ШПАНИЈЕ И СРПСКИ БАРИТОН НИКОЛА МИЈАИЛОВИЋ ГОСТОВАЛИ У ВЕРДИЈЕВОМ "РИГОЛЕТУ"

Сопран Лаура Алонсо Падина из Шпаније и српски баритон са веома богатом међународном оперском каријером Никола Мијаиловић, гостовали су у петак 14. новембра у опери Ђузепа Вердија "Риголето" која је под диригентском управом Ђорђа Павловића изведена на Великој сцени.
Алонсо Падина се представила улогом Ђилде, тенор Душан Плазинић наступио је у роли Војводе од Мантове, дворска луда Риголето био је Мијаиловић, гроф Монтероне бас баритон Александар Стаматовић, плаћени убица Спарафучиле бас Иван Томашев, а његова сестра Мадалена алт Тамара Никезић.
У подели су били и Вук Зекић (Гроф Чепрано), Татјана Митић (Грофица Чепрано), Павле Жарков (Маруло), Игор Матвејев (Борса), Љубица Вранеш (Ђована), Невена Матић (Паж) и Вук Зекић (Тамничар).
У представи је учествовао Оркестар, Хор и ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Либрето према драми „Краљ се забавља" Виктора Игоа, написао је Ф. М. Пијаве
Опера у три чина "Риголето", у режији Предрага Протића, премијерно је изведена 9. јуна 2001. године са солистима миланске Скале, а са солистима Опере Народног позоришта, три дана касније, 12. јуна.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Љиљана Радоњић Орлић, кореографију Владимир Логунов, а асистент редитеља била је Ивана Драгутиновић Маричић.
М.Б.

 

Лаура Алонсо Падина, каријеру је започела 1999. године у Алто театру у немачком граду Есену.
У међувремену је остварила низ великих улога од који се, осим Ђилде у "Риголету", посебно издвајају Мими у "Боемима", Сузана у "Фигару", Памина у "Чаробној фрули"...
Осим у Шпанији и Немачкој, гостовала је на бројним оперским сценама у Израелу, Мексику, Грчкој, Сједињеним Америчким Државама, Холандији...
Добила је више међународних награда.

Прочитајте још архивираних вести