СОЛИСТКИЊИ БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТАТЈАНИ ТАТИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА „РАДОМИР ВУЧИЋ"

Награда "Радомир Вучић", коју Народно позориште (НП) додељује младим, талентованим балетским играчима до 28. године живота за остварене солистичке или главне улоге из свог репертоара, уручена је у уторак 6. јуна солисткињи Балета НП Татјани Татић.
На пригодној свечаности, одржаној после завршетка представе „Успавана лепотица" у којој је први пут наступила у улози Принцезе Ауроре, признање јој је уручио прослављени српски кореограф и некадашњи првак Балета НП Владимир Логунов.
У образложењу жирија, оцењено је да је Татјана Татић одговорним, пожртвованим радом и професионалним приступом остварила изузетан напредак тумачећи солистичке улоге у целокупном класичном репертоару.
- Иако веома млада, остварила је изузетан напредак у техничком смислу, а посебно се издвојила индивидуалним изразом. Посебно издвајамо наступе у веома захтевним улогама: Принцеза Флорина у балету "Успавана лепотица", Сванилда у балету "Копелија" и Китри у балету "Дон Кихот" – навео је жири којим је председавао Константин Костјуков, а чланови су били Мила Драгичевић и господин Логунов, који је прочитао образложење.   
Једногласна одлука донета је на седници одржаној 18. маја.
Награда "Радомир Вучић" установљена је 2011. године, а досадашњи добитници су Јовица Бегојев, Милош Маријан, Бојана Жегарац, Игор Пастор и Теодора Спасић.
У „Успаваној лепотици“, изведеној 80. пут, у улогама Виле Карабос и Виле Јоргован дебитовале су Љиљана Велимиров и Јованка Зарић.
У овом класичном балетском спектаклу, под диригентском управом Ђорђа Павловића, учествовао је целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Балет Петра Иљича Чајковског „Успавана лепотица“, у кореографији и режији Владимира Логунова, премијерно је изведен 23. маја 1996. године.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.
Либрето, према бајци Шарла Пероа, написали су Иван Всеволошки и Мариус Петипа.
М.Б.

Прочитајте још вести