СОЛИСТИ БАЛЕТА ЈОВАНУ ВЕСЕЛИНОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА "ТЕРПСИХОРА"

Солисти Балета Народног позоришта у Београду Јовану Веселиновићу у понедељак, 29. априла, уручена је награда „Терпсихора“, коју додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, Веселиновићу је признање уручила балетски критичар и театролог Милица Зајцев, која је била члан жирија који је донео одлуку о лауреату за 2013. годину. Осим ње, у жирију су били и првакиња балета Народног позоришта Ана Павловић, глумица Тања Бошковић, сценограф и костимограф Миодраг Табачки и диригент Ђорђе Павловић.
У саопштењу је наведено да је Јован Веселиновић својим доприносом на матичној сцени дао незаобилазан допринос класичном балету и савременој игри, не само у текућој сезони већ у комплетном играчком стажу.
Према мишљењу жирија, Веселиновић је својим интерпретацијама на високом техничком нивоу интерпретирао насловне улоге репертоара балета Народног позоршта, а исто тако остварио је и гостовања на сценама у Новом Саду и Скопљу.
Награда "Терпсихора" додељује се балетским уметницима за остварене улоге из репертоара Народног позоришта у Београду или других позоришта, одигране на матичној сцени или на гостовању других сцена, у току једне позоришне сезоне, којe су се издвојилe по техничком и уметничком квалитету.
Признање је установљено 2011. године на иницијативу председника и чланова Професионалног Удружења Балета Србије.
Награда се састоји од плакете Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, медаљона који је израдила млада уметница Тамара Младеновић и новчаног дела.
Признање носи име Терпсихора по музи из грчке митологије која је била заштитница плеса и музике.
М.Б.

Биографију Јована Веселиновића можете погледати ОВДЕ