СОЛИСТА БАЛЕТА ЈОВАН ВЕСЕЛИНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ТЕРПСИХОРА", УРУЧЕЊЕ 29.04.

Солиста Балета Народног позоришта у Београду Јован Веселиновић овогодишњи је добитник Награде "Терпсихора".

Одлуку о лауреату за 2013. годину, донео је петочлани жири у којем су били првакиња балета Народног позоришта Ана Павловић, балетски критичар и театролог Милица Зајцев, глумица Тања Бошковић, сценограф и костимограф Миодраг Табачки и диригент Ђорђе Павловић.
Награда ће бити уручена у понедељак 29. априла у 12 часова у Музеју Народног позоришта у Београду.
У саопштењу је наведено да је Јован Веселиновић својим доприносом на матичној сцени дао незаобилазан допринос класичном балету и савременој игри, не само у текућој сезони већ у комплетном играчком стажу.
Према мишљењу жирија, Веселиновић је својим интерпретацијама на високом техничком нивоу интерпретирао насловне улоге репертоара балета Народног позоршта, а исто тако остварио је и гостовања на сценама у Новом Саду и Скопљу.
Награда "Терпсихора" додељује се балетским уметницима за остварене улоге из репертоара Народног позоришта у Београду или других позоришта, одигране на матичној сцени или на гостовању других сцена, у току једне позоришне сезоне, којe су се издвојилe по техничком и уметничком квалитету.
Награда је установљена је 2011. године на иницијативу председника и чланова Професионалног Удружења Балета Србије.
Награда се састоји од плакете Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, медаљона који је израдила млада уметница Тамара Младеновић и новчаног дела.
Награда носи име Терпсихора по музи из грчке митологије која је била заштитница плеса и музике.
М.Б.

Биографију Јована Веселиновића можете погледати ОВДЕ