"ШКОЛСКИ ЧАС" СА ПРИМАДОНОМ ЈЕЛЕНОМ ВЛАХОВИЋ 19.02. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Примадона Јелена Влаховић биће домаћин циклуса "Школски час" који ће се одржати у уторак 19. фебруара (12,00) у Музеју Народног позоришта.

Паралелно са студијама књижевности, почела је студије певања код госпође Ђурђевке Чакаревић, водећег мецосопрана Београдске опере и Краљевског позоришта у Торину, која је гостовала на многим светским сценама, а касније радила са студентима у оперским студијима у Немачкој, Италији и Југославији.
Клавирски сарадник Јелене Влаховић био је први корепетитор Београдске опере Драган Радивојевић.
Јелена је дебитовала у Београдској опери 1987. године са улогом Мадалене у Вердијевом „Риголету“ и већ тада је оцењена као потенцијал изузетног, тамно обојеног гласа, атрактивне појаве, пред којом је сјајна уметничка будућност.
Веома брзо, али и мудро, усавршавајући своју технику певања, инсистирајући на проширивању гласовног опсега, али на штету уједначених прелазних тонова, освојила је најзначајније и најзахтевније улоге у свом фаху.
Тако је од баршунастог алта израсла у прави драмски мецосопран звучних дубина, драмског набоја и блиставих, готово сопранских висина.
Несвакидашња лепота гласа и привлачна сценска појава учиниле су је миљеницом публике, али и поштованом уметницом у огледалу критике.
Међутим, Јелена Влаховић се није ограничила само на оперско певање.
Интерпретирала је на многим концертима песме Дворжака, Шуберта, Мусорског и других композитора овог жанра.
Радо интерпретира дела домаћих композитора, те су јој неки савременици посветили своја дела.
Од самих уметничких почетака стоји једна константа, а то је духовна музика, што све заједно урамљује уметнички портрет ове изузетне и истакнуте уметнице.
Гостовала је широм бивше Југославије, као и на сценама Грчке, Кипра, Норвешке, Румуније, Русије, Израела и Француске.
Разговор са Јеленом Влаховић водиће Кустос Музеја Народног позоришта Драган Стевовић.
Улаз је слободан.
М.Б.