Шеснаесто издање KРОKОДИЛовог формата ЛИK И ДЕЛО, посвећено Биљани Јовановић, 7. октобра у KРОKОДИЛовом Центру за савремену књижевност (Kарађорђева 43)

У понедељак, 7. октобра, од 19 часова у KРОKОДИЛовом Центру за савремену књижевност (Kарађорђева 43, улаз из баште) одржаће се шеснаесто издање KРОKОДИЛовог формата ЛИK И ДЕЛО, посвећено Биљани Јовановић. 

О животу и делу ове истакнуте, а данас донекле заборављене ауторке и мировне активисткиње разговараће преводилац John Cox и књижевна теоретичарка Нађа Бобичић, а разговор води Тијана Матијевић, док ће одабране сегменте из Биљаниних дела читати Анастасиа Мандић, чланица ансамбла Драме Народног позоришта.

Присутна на књижевној сцени од друге половине седамдесетих година, Биљана Јовановић је кроз свој специфичан третман поджанра који смо у то време звали џинс прозом готово својеручно редефинисала елементе тзв. женског писма у тадашњој Југославији учинивши га бунтовничким и опасним што су епитети које је сама храбро носила до преране смрти у Љубљани 1996. године. 

У јуну ове године у Народном позоришту у Београду премијерно је изведена представа "Јесте ли за безбедност?" у режији Анђелке Николић и драматизацији Браниславе Илић, по књизи ,,Вјетар иде на југ и обрће се на сјевер'', антиратној преписци између Биљане Јовановић, Радмиле Лазић, Раде Ивековић и Маруше Kресе, из које ће бити прочитано неколико Биљаниних писама. 

Догађај се реализује као сарадња Народног позоришта у Београду и KРОKОДИЛовог центра за савремену књижевност.

Прочитајте још вести