САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом Одлука о ступању у штрајк два од постојећих 11 синдиката који делују у Театру, од којих један није репрезентативан, Управа Народног позоришта обавештава јавност да се представе са репертоара редовно изводе, а да процес рада несметано тече.

Представници синдиката у јавност износе и овога пута нетачне податке, као што је тај да је 250 људи у Народном позоришту у штрајку, а најинтересантније је то да захтеви који су презентовани новинарима нису у потпуности исти са онима који су достављени Управи.
Што се тиче захтева који су у званично презентовани Управи, они углавном нису из домена надлежности управе Народног позоришта, а то су: повећање плате за 24%, корекција вредности коефицијената у складу са растом трошкова живота у задње три године, исплата јубиларних награда и смена управника Народног позоришта.
Што се тиче захтева о побољшању услова рада, управа сматра да су ти услови значајно  поправљени у односу на стање које је пре две године затечено, тако што је из буџетских средстава и сопствених прихода уложено преко 26 000 000 динара чиме су, између осталог, санирани дугогодишњи горући проблеми, због којих је претила опасност да Позориште престане са радом.
Иначе, просечна плата запослених у Народном позоришту, која је у децембру износила 43077,82 динара, свакако није импресивна, али сматрамо да би сви морали да  имају у виду и реалне економске проблеме у којима се Србија налази, али и стање у другим театрима.
Управа Народног позоришта ће, без обзира на изнесене очигледне неистине и чињеницу да евидентно незнатан број запослених у Театру штајкује, као и до сада у потпуности поштовати синдикална права радника, али и све одредбе Закон о штрајку.  
                                                                               Управник Народног позоришта у Београду
                                                                                                                 Божидар Ђуровић