РУСКИ ПИЈАНИСТА АЛЕКСАНДАР СИНЧУК ОДРЖАО СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ПРОМОЦИЈЕ НОВОГ КОНЦЕРТНОГ КЛАВИРА

Солистички концерт руског пијанисте Александра Синчука, поводом промоције новог концертног клавира које је Народно позориште у Београду добило захваљујући финансијској подршци Министарства културе и информисања Републике Србије, одржан је у четвртак 10. новембра на Великој сцени.
У оквиру овог музичког догађаја, који је имао за циљ и промоцију те сцене као ексклузивног концертног простора, млади уметник, коме се предвиђа велика светска каријера, представио се публици у препуној сали композицијама Лудвига ван Бетовена (Соната оп. 57 "Апасионата"), Јоханеса Брамса  (Интермецо op.118 бр.2), Франца Листа ("Мефисто валс"  бр.1) и Сергеја Рахмањинова (Прелудијум оп. 23 бр 2/  Прелудијум  оп. 32  бр 5, 12/ Етиде слике ор. 39, бр 5, 6/ Музички мименти ор. 16.).
Синчук је у Београду наступао више пута, а наша публика га памти и по концерту од пре неколико година, када је поводом отварања оперске сезоне у Националном театру, свирао Први клавирски концерт Петра Иљича Чајковског.
Тај неуобичајени почетак оперске сезоне, био је промотивног типа јер је Народно позориште, желело да своју сцену приближи што ширем кругу посетилаца. Такође, на тај начин, Кућа је, пратећи позитивне трендове великих светских уметничких метропола, допринела да и у нашој средини буде дочаран занос па и престиж који са собом носе концерти инструменталне музике на позоришним и оперским сценама.
У том правцу, настављено је са промоцијом сцене и у те сврхе обезбеђен је велики концертни клавир неопходан за висока уметничка достигнућа.
Министарство културе и информисања Републике Србије је, на захтев Народног позоришта у Београду, осим за поменути клавир, издвојило наменска средства и за полуконцертни клавир, намењен за потребе Сцене „Раша Плаовић“, као и за пианино у Музеју Националног театра.  
М.Б.

 

Прочитајте још архивираних вести