РТС, У САРАДЊИ СА НАРОДНИМ ПОЗОРИШТЕМ, СНИМА ДОКУМЕНТАРНУ СЕРИЈУ "OPERA IN VIVO"

Редакција Школског програма Радио-телевизије Србије, усарадњи са Народним позориштем у Београду, припрема документарну серију "Opera in vivo" са циљем да првенствено млађој публици приближи тај вид уметности.

Уредница и водитељка серије Невена Младеновић Благојевић рекла је на конференцији за новинаре, одржаној 8. априла у Музеју Народног позоришта, да идеју за ову серију има већ неколико година, али када је Национални театар отпочео са пробама опере "Аида" Ђузепеа Вердија, створила се прилика и за њену реализацију. Од 10 планираних епизода три ће бити посвећене "Аиди", чија је премијера 10. априла на Великој сцени Народног позоришта.
- То је прилика да публици представимо један од бисера оперске ризнице и то у години када се обележава два века од рођења Вердија. Желимо да представимо све што се дешава на сцени и иза сцене. Биће то први ријалити програм у области културе - рекла је Младеновић Благојевић.
Снимање је почело 1. априла, а у првим епизодама гледаоци ће се упознати са основним елементима опере, сазнати шта је све потребно да би се опера поставила на сцени и каква је улога солиста, оркестра, хора, балета, редитеља, диригента.
Ово је први програм из области културе који ће демистификовати оперу и приказати је, не као елитну уметност, већ као забаву за све.
Редитељ серијала је Сунчица Јерговић, а емитовање би требало да почне на јесен када је планирано да се настави снимање преосталих епизода.
М.Б.