„РОДОЉУПЦИ“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА „ПОЗОРИШНОМ ПРОЛЕЋУ“ У ШАПЦУ, НАДА ШАРГИН НАЈБОЉА ГЛУМИЦА, А БОЈАН КРИВОКАПИЋ НАЈБОЉИ МЛАДИ ГЛУМАЦ

Стеријини „Родољупци“, у режији и сценографији Андраша Урбана, освојили су Награду за најбољу представу у целини на првом фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу.
Једногласну одлуку о победнику ове манифестације, одржане од 11. до 18. априла, донео је међународни жири у којем су били драмски уметници Милена Зупанчић и Емир Хаџихафисбеговић и представник Нове европске театарске акције Благој Стефановски.
Они су, такође, одлучили да Награда за најбољу женску улогу припадне глумици Народног позоришта у Београду Нади Шаргин за ролу енглеске краљице Елизабете у представи "Марија Стјуарт", по тексту Фридриха Шилера, у режији Милоша Лолића.
На фестивалу, који је обухватио најбоље представе из прошлогодишње српске продукције, стручни жири доделио је укупно седам награда.
Одиграно је осам представа на Великој и четири на Малој сцени, а организована су и четири јавна читања најбољих драма са конкурса Стеријиног позорја.
Новинарски жири, састављен од представника дневних листова „Вечерње новости“, „Политика“ и „Блиц“, доделио је Награду Залог за будућност глумцу Народног позоришта у Београду Бојану Кривокапићу за улогу Едена у „Родољупцима“. Признање је намењено глумцу, односно глумици млађе или средње генерације који својом игром бране достојанство, господственост и веру у глумачки позив.
М.Б.