РЕВИЈА ПРЕДСТАВА „СТЕРИЈИ У ЧАСТ“ ОД 8. ОКТОБРА ДО 1. НОВЕМБРА

По узору на прошлогодишњу успешну манифестацију „Нушићу у част“, Народно позориште ће од 8. октобра до 1. новембра, у знак сећања на једног од најзначајнијих српских драмских аутора 19. века Јована Стерију Поповића, а поводом премијере његове комедије нарави „Родољупци“, организовати ревију представа „Стерији у част“.
У том периоду, публика ће на обе сцене моћи да погледа више представа, насталих по његовим делима, са репертоара Националног театра и позоришта из Зрењанина, Бечеја, Новог Сада и Тузле, док ће у Музеју Народног позоришта бити одржан разговор о књизи „Стерија у Народном позоришту – водич кроз театрографску грађу”.
Ревија ће бити отворена у четвртак 8. октобра на Великој сцени (19,30) комедијом „Кир Јања“ у режији Егона Савина.
Глумачку екипу ове култне представе, која ће те вечери бити изведена 222. пут, (премијера је одржана 25. децембра 1992. године) предводиће Предраг Ејдус у насловној улози Кир Јање - негативног комичног јунака којем је страст према новцу деформисала људски лик.
У подели су и Нада Блам (Јуца), Милена Ђорђевић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима), Бошко Пулетић (Петар) и Јово Боснић (Пандур).
Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина гостоваће 11. октобра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Имање и њемање“ рађеној према Стеријиним драмолетима у режији Анђелке Николић.
Класично дело српске драмске књижевности о двојици преваранта који долазе у једну кућу где њихове измишљотине бивају прихваћене као истина, а они се надмећу ко ће више и убедљивије да лаже – “Лажа и паралажа“ публика ће моћи да види у две различите поставке, такође, на Сцени „Раша Плаовић“, 20. и 21. октобра (20,30).
У представи, у режији Југа Радивојевића и продукцији Народног позоришта у Београду, (премијера 25.03.2006.) играју Борис Комненић, Зорана Бећић, Стефан Бузуровић, Милан Гутовић, Небојша Дугалић и Добрила Ћирковић. Наредног дана, ову свевремену причу о изневереним сновима и надама, у поставци Жанка Томића,  извешће глумци Градског позоришта Бечеј.
Српско народно позориште из Новог Сада гостоваће 24. октобра („Сцена Раша Плаовић“, 20,30) са представом "Џандрљив муж или која је добра жена". Ова комедија, у режији Радоја Чупића, премијерно је изведена 4. марта 2005. године, а у међувремену, освојила је више домаћих и регионалних награда.
Премијера “Родољубаца”, у режији Андраша Урбана заказана је за 30. октобар (19,30) на Великој сцени (претпремијера 29.10.), а у подели су Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал), Бојан Кривокапић (Скоротеча)...
Исте вечери, у 18 часова, у Музеју Народног позоришта биће одржан разговор о књизи „Стерија у Народном позоришту – водич кроз театрографску грађу”, ауторке Јелице Стевановић.
Књига је објављена у едицији „Из историје Народног позоришта“ у марту 2006. године, а поводом 200-годишњице Стеријиног рођења и 150 од његове смрти.
Последњег дана манифестације, 1. новембра, на Великој сцени биће одржана прва реприза "Родољубаца" (19,30), а на Сцени “Раша Плаовић” (20,30) Народно позориште Тузла гостоваће са представом “Покондирена тиква” у режији Аиде Буквић.
М.Б.