РЕДИТЕЉКИ ЦИСАНИ МУРУСИДЗЕ ЧОЛОВИЋ УРУЧЕНО ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ У УМЕТНИЧКОМ СТВАРАЛАШТВУ

Посебно признање за неговање традиције у уметничком стваралаштву коју Фондација „Милан Ђоковић“ први пут додељује заслужним уметницима, уручено је редитељки Цисани Мурусидзе Чоловић 30. новембра у Музеју Народног позоришта у Београду.
На свечаности, пред бројном публиком, награду је примила из руку управитеља Фондације „Милан Ђоковић“ – Душана Ђоковића.
Посебно признање за неговање традиције у уметничком стваралаштву чине Плакета са ликом Милана Ђоковића, новчани износ и портрет нашег драмског великана Јована Стерије Поповића, рад академског сликара Драгана Стојкова.
Госпођа Мурусидзе Чоловић је, између осталог, истакла да, примајући ову награду, осећа „велику захвалност, може се рећи троструку“.
– Прво, то је награда која носи име Милана Ђоковића, великана српске културе. Друго, први сам лауреат једне овакве награде, а као треће, навела бих да ми је веома драго што она афирмише вредности у култури за које сам се увек залагала – истакла је редитељка коју су присутни наградили бурним аплаузом.
На свечаности је представљен део опуса Цисане Мурусидзе Чоловић која је више од три деценије својим режијама у Драми Народног позоришта, поред руске класике, битно допринела сценској афирмацији домаћег драмског стваралаштва.
У оквиру програма, у којем су учествовали и драмски уметници Светлана Бојковић, Бранка Зорић-Васовић и Предраг Ејдус, као и писац Рајко Ђурђевић, представљено је и капитално дело “Систем Станиславски“, великог руског глумца и редитеља Константина Станиславског, у преводу Милана Ђоковића.
М.Б.