ПУЧИНИЈЕВА "ТОСКА" ПО ПРВИ ПУТ ИЗВЕДЕНА У НОВОЈ СЕЗОНИ, НИКОЛА МИЈАИЛОВИЋ ДЕБИТОВАО У УЛОЗИ СКАРПИЈЕ

Опера Ђакома Пучинија "Тоска", под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, са сопраном Јасмином Трумбеташ Петровић у насловној улози, тенором Јанком Синадиновићем у роли Каварадосија и гостом - баритоном Николом Мијаиловићем, који је у овој продукцији дебитовао као Скарпија, изведена је по први пут у новој сезони у суботу 25. октобра, на Великој сцени.
У подели су били и Павле Жарков (Црквењак), Александар Пантелић (Анђелоти), Данило Стошић (Сполета), Михаило Шљивић (Шароне), Страхиња Ђокић (Тамничар) и Јована Белић (Пастир).
У представи су учествовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.
Сценографију је урадио Мираш Вуксановић, костиме Катарина Грчић, а видео продукцију Петар Антоновић.
Музичка драма у три чина "Тоска", настала по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, премијерно је изведена 2. априла ове године у режији госта из Скопља Дејана Прошева.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
Главни јунаци приче су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.
"Тоска" је праизведена 14. јануара 1900. године у Teatro Costanzi у Риму.
Српска праизведба одржана је 10. јануара 1914. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести