ПРВАК БАЛЕТА ИЗ КИЈЕВА ДЕНИС НЕДАК 29. АПРИЛА ГОСТУЈЕ У БАЛЕТУ "КРЦКО ОРАШЧИЋ"

На позив Народног позоришта у Београду, а поводом Светског дана игре, 29. априла, у представи "Крцко Орашчић" наступиће првак Балета из Кијева Денис Недак.
У овом класичном спектаклу, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији Константина Костјукова, балетска интернационална звезда Недак тумачиће лик насловног јунака, док ће се у улози Маше појавити првакиња Балета Народног позоришта Бојана Жегарац.
Наступом у популарном балету, украјински уметник, представиће се по први пут београдској публици.
Основу балета "Крцко Орашчић", премијерно изведеног 18. марта ове године на Великој сцени, чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Крцко Орашчић и Краљ мишева“, написаној 1816. године.
Славни француски књижевник и драмски писац Александар Дима, у међувремену је адаптирао ту Хофманову причу о девојчици и њеној божићној авантури која уз фантастичну музику Чајковског осваја публику на свим континентима.
М.Б.

 

ПОРУКА МУРАДА МЕРЗУКИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ
Уочи почетка представе, првак Драме Народног позоришта у Београду Слободан Бештић прочитаће поруку коју је поводом Светског дана игре написао француски играч и кореограф Мурад Мерзуки.

Сваки уметник се поноси својом уметношћу.
Сваки уметник ће увек бранити уметничку форму која је обележила његов живот.
Због онога што је тражио и изгубио, и онога због чега гори од жеље да подели нешто са другима, било да се ради о одјеку гласа, пронађеној речи, тумачењу текста за човечанство, музици без које би свемир престао да нам се обраћа или покрету који отвара врата узвишености.
Према плесу осећам, не само понос играча и кореографа, већ и дубоку захвалност. Плес ми је донео срећу. Постао је моја етика врлином своје дисциплине и обезбедио ми средства уз која свакодневно откривам свет.
Блискији ми је од свега другог, даје ми снагу сваког дана својом енергијом и дарежљивошћу, онако како само плес уме. Теши ме његова поезија.
Да ли бих могао рећи да не бих постојао без плеса? Без могућности да се изразим коју ми је подарио? Без снаге које сам пронашао у њему, да превазиђем своје страхове, да избегнем безизлазне ситуације?
Захваљујући плесу, зароњен у лепоту и сложеност света, постао сам грађанин. Чудан грађанин који поново открива друштвена правила остајући веран вредностима хип-хоп културе која трансформише негативну енергију у позитивну силу.
Имам част да свакодневно живим и дишем кроз плес. Али том привилегијом сам и дубоко забринут. Сведок сам губитка оријентације и немогућности младих људи из радничке класе, који одрастају окружени напетошћу и фрустрацијом, да замисле своју будућност. Један сам од њих, као што смо и сви ми. Покреће ме, можда више него друге, жеља да им служим за пример и помогнем им да појачају своју жељу за животом.
Зар није друштво богатије уколико смо и сами богати?
Култура нас уједињује, више од свега. Зато, имајте храбрости и ризикујте, без обзира на препреке и мржњу са којима ћете се, без сумње сусретати; лепота света ће увек бити на вашој страни. Као што је плес био на мојој. Својом јединственом снагом да елиминише друштвене и етничке разлике, остављајући само покрет тела у својој суштини, враћа се чистом изразу, јединственом и заједничком.
Завршио бих, цитирајући Ренеа Шара, чије речи ме свакодневно подсећају да не треба дозволити никоме да нас ограничи на унапред утврђене улоге.
„Искористи прилику, чврсто се држи своје среће и преузми ризик. Посматрајући те, они ће се навићи.“
Дакле, покушавајте, после неуспеха почните поново, али изнад свега – играјте, никада немојте да престанете да играте!

 

Биографија Дениса Недака

Денис Недак је носилац престижног националног признања – Заслужни уметник Украјине (2011). Школовао се на Балетској академији у Кијеву где је и отпочео професионални рад у театру.
Првак Националне опере у Кијеву постаје 2008. године.
Одиграо је бројне главне улоге у следећим балетима: Крцко Орашчић, Лабудово језеро, Успавана лепотица, Бајадера, Дон Кихот, Жизела, Корсар, Спартак, Рајмонда...
Носилац је бројних признања и награда на међународним такмичењима.
Одликује се префињеном класичном техником, посебно у лирско-романтичарском стилу.
Стални је гост бројних балетских фестивала у Русији и Европи.
Наступао је у Јапану, Грчкој, Немачкој, Швајцарској, Италији, Шпанији, Португалији и Француској.