ПРВАЦИ БОЉШОЈ ТЕАТРА ИЗ МОСКВЕ МАРИЈА АЛАШ И АЛЕКСАНДАР ВОЛЧКОВ ГОСТОВАЛИ У "ЛАБУДОВОМ ЈЕЗЕРУ" НА СЦЕНИ САВА ЦЕНТРА

Звезде руског балета, прваци Бољшој театра из Москве Марија Алаш и Александар Волчков гостовали су 9. децембра у "Лабудовом језеру" које је изведено у Великој дворани Сава центра.
У том антологијском остварењу, Марија Алаш се београдској публици представила улогама Одете и Одилије, а Волчков је био принц Зигфрид.
Култна представа, у којој је учествовао целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, одиграна је 399 пут.
Бројни поклоници балета наградили су све уметнике вишеминутним громогласним аплаузом.
Балет "Лабудово језеро", на музику Петра Иљича Чајковског, према либрету Владимира Бегичева и Василија Гелцера, у кореографији и режији Димитрија Парлића премијерно је изведен 14. маја 1970, а обновљен 23. априла 1998. године.
Парлић је задржао кореографску целину у другом, антологијском чину Лава Иванова са појединим кореографским интервенцијама, док је први и трећи чин креирао сам.
Суштину овог антологијског дела, за које Чајковски није ни претпостављао да ће постати езотеричан, магичан, снажно експресиван и најигранији балет у историји, чине заклетва као искушење љубави и преваре, сазревање кроз одлуке, људско двојство, лукавост, жртвовање, сједињавање у фиктивној смрти и апотеоза идеалној љубави.
На сцени Народног позоришта, "Лабудово језеро" је први пут постављено 1925. године у кореографији Александра Фортуната.
Наредну инсценацију, 1951. године, урадила је Нина Кирсанова, а потом је уследила Парлићева верзија која је, према оцени бројних критичара, оставила много снажнији уметнички утисак у односу на претходне две поставке "Лабудовог језера" на сцени Народног позоришта у Београду.
Обнова овог дела из 1998. године, представља дуг према признатом српском кореографу, али и знак великих естетских вредности.
Рестаурацију сценског дизајна према оригиналу Кжиштофа Панкијевича урадили су Борис Максимовић (декор) и Катарина Грчић (костими).
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести